Vročina bo vztrajala

Foto: V Zasavju klestila toča, številni brez elektrike, strela zadela dva dimnika ...

D.K./STA
12. 7. 2024, 13.44
Posodobljeno: 12. 7. 2024, 21.57
Deli članek:

V nekaterih delih države so se v petek okoli poldneva začele pojavljati nevihte. Popoldne je sledil razvoj novih nevihtnih celic, pri čemer je na območju Zasavja klestila toča. Vremenoslovci sicer več možnosti za razvoj neviht napovedujejo za soboto.

CZR Domžale/domzalec.si
V Dobu v občini Domžale je strela udarila v dimnik stanovanjske hiše.

Nevihtna linija se je okoli 12.30 razvila na jugu države. Pri Agenciji RS za okolje (Arso) so ob tem opozorili na visoko verjetnost trenutnega pojavljanja toče. Sicer pa bo po njihovih navedbah danes in jutri večinoma sončno in vroče. Popoldne bo sončno in soparno. Možne bodo posamezne nevihte, ki bodo bolj verjetne v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 °C. Zvečer in ponoči je predvsem na severu in zahodu povečana verjetnost za nevihte.

Pri Arsu so nato malo pred 15 uro sporočili, da je "velik in organiziran nevihtni sistem, ki se pomika v smeri severovzhod-vzhod in bo kmalu dosegel zahodno Slovenijo," nastal nad Furlanijo-Julijsko krajino. Spremljajo ga lahko močni nalivi in sunki vetra, ni izključena tudi toča. Ta sistem je ob prihodu na severozahod Slovenije nekoliko oslabel in zdaj nadaljuje svojo pot čez Avstrijo. Močnejša nevihtna celica se je popoldne razvila tudi nad osrednjo Slovenijo. Od tam je pot nadaljevala proti vzhodu in naprej na Hrvaško. Da se je v osrednjem delu države razvil zelo močan nevihtni pas, v katerem je "prisotna debela toča," so potrdili tudi na portalu Neurje.si. Opozorili so, da so ob nevihtah možni močni sunki vetrov in nalivi. O toči že poročajo iz Zasavja.

Intervencije

Ob neurju je na območju občine Zagorje ob Savi prišlo do okvare na električnem omrežju, zaradi česar je brez elektrike ostalo veliko število odjemalcev v naseljih Žvarulje, Šemnik, Jabljane in Borja, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Težave odpravljajo delavci Elektra. Neurje je zajelo tudi občino Ig, kjer je močan veter na cesto podrl nekaj dreves. Na terenu so lokalni gasilci.

Brez težav ni šlo niti v Ljubljani, kjer je strela udarila v dimnik stanovanjske hiše. Poškodovana sta tako dimnik kot streha. Podobno se je zgodilo v Dobu v občini Domžale. Kot je za lokalni portal domzalec.si pojasnil vodja intervencije CZR Domžale Jani Jeraj, so gasilci kraj zavarovali, del strehe prekrili s ponjavo in odvečni material odstranili. Na pomoč so jim priskočili tudi gasilci PGD Dob. Na območju občine Lukovica pa je močan veter odkril nekaj streh.

Vročina bo vztrajala 

Kot je za STA napovedal Luka Ravnik iz agencije za okolje, so pred nami še vroči dnevi. Čez vikend bo nekaj več vetra, temperature pa bodo nekoliko nižje v popoldanskem času, a bodo še vedno v glavnem nad 30 stopinj Celzija. V soboto so možne lokalne nevihte. Začetek prihodnjega tedna bo še vedno vroč.

"Ker bo v bližini oslabljena vremenska motnja severno in zahodno od naših krajev, bo v soboto nekoliko povečana verjetnost za pojav neviht, predvsem v severni polovici države," je pojasnil Ravnik. Nedelja bo, kot kaže, pretežno jasen dan brez možnosti ploh ali neviht. Temperature bodo nekoliko nižje, okoli 32 stopinj Celzija, z izjemno Primorske, kjer bodo visoke temperature po navedbah Ravnika vztrajale.

Od ponedeljka naprej spet bolj vroče

Prihodnji teden pa se bo, kot pravi, začel z višjimi temperaturami. "V večjem delu države bodo popoldanske temperature verjetno okoli 35 stopinj Celzija, krajevno pa lahko ponekod tudi kakšno stopinjo čez. Tudi jutranje temperature bodo ostale razmeroma visoke," je dejal. Pri tem bo najbolj izpostavljena Primorska, kjer bodo ob vzhodnem vetru tudi nočne in jutranje temperature nad 20 stopinj. Tudi visoke popoldanske temperature z razmeroma visokimi jutranjimi in nočnimi temperaturami bodo vztrajale, vreme pa bo v glavnem sončno. Na Primorskem bo tudi morda nekaj manj vlage oziroma sopare.

Tudi morje se bo dodatno ogrelo

Zaradi višjih temperatur se bo dodatno ogrelo morje, ki ima že zdaj blizu 30 stopinj Celzija. Od ponedeljka oziroma torka pa se bo povečala tudi verjetnost za popoldanske nevihte. Na Arsu v času toplotnih obremenitev svetujejo zadrževanje v notranjih, torej hladnejših prostorih, ter izogibanje izpostavljanju soncu sredi dneva in večjim naporom. Svetujejo tudi pitje dovolj tekočine in redno jemanje predpisanih zdravil. Ravnik vse, ki se odpravljajo v hribe, opozarja na visoko UV sevanje in tudi možnost neviht. "Torej rana ura zlata ura, kar pomeni na pohod v hribe zelo zgodaj v jutranjih urah," je še svetoval.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste