Slaba novica za energetsko krizo

Decembrske temperature bodo krepko pod dolgoletnim povprečjem

Ž.K.
11. 12. 2022, 21.38
Posodobljeno: 11. 12. 2022, 23.45
Deli članek:

Vremenska napoved, ki jo pripravlja Gregor Skok s portala ciklon.si kaže, da bodo temperature v naslednjih dneh krepko nižje, kot smo bili vajeni v zadnjih nekaj letih.

Profimedia
Temperature se bodo spustile pod -10 stopinj Celzija.
Facebook stran Ciklon.si dnevno aktivno spremlja vreme in po mnenju in izkušnjah uporabnikov, so na njej vedno objavljene izredno natančne napovedi vremena. Gregor Skok, ki napovedi na tej strani objavlja, je tokrat med drugim podal tudi srednjeročno napoved gibanja temperatur. Pravi, da bo letošnji december v Evropi mrzel, v naslednjih 10 dneh pa bodo temperaturne anomalije pri nas med 4-6 °C pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020. Pa tudi v zadnji dekadi bodo na Kitajskem, ZDA in v večjem delu Evrope po trenutnih izračunih pod dolgoletnim povprečjem.  "To je slabo v času energetske krize, na teh področjih živi 2,6 bilijona prebivalcev.", je zapisal in z njim se moramo strinjati.

ciklon.si
Temperature v Evropi bodo v naslednjih dneh krepko pod povprečjem zadnjih let.

Vremenska napoved 
Njegova vremenska napoved za naslednje dni pa je sledeča: Nad severnim delom Sredozemlja je nastal nov sekundarni ciklon, ki se bo danes pomikal preko osrednjega dela Italije proti vzhodu. Vplival bo na vreme pri nas, zlasti v popoldanskem času ko bodo občasno manjše krajevne padavine, po nižinah lahko tudi kot rahlo sneženje. Jutri se bo ciklonsko območje pomaknilo nad vzhodni del Evrope in ne bo vplivalo na vreme pri nas. Hkrati pa se nam bo od zahoda že približevalo novo.
Gregor pravi, da nas jutri čaka fantastičen dan s precej sonca.  Torkovo jutro bo mrzlo, ne bo pa kakšnih ekstremov. Vetra bo kar nekaj, pri tleh severnik, ki bo višje obračal v zahodno smer. Zato pod -10 °C bo šlo v alpskih dolinah, kjer je snežna odeja in v mraziščih. V noči na sredo se bo v višjih legah okrepil jugozahodni veter, ničta izoterma se bo dvignila na 900m, v četrtek čez dan pa na okoli 2200m.
Od sredinega popoldneva bo začel ciklon nad severnim delom Sredozemlja vplivati na vreme pri nas. Največ padavin lahko pričakujemo v četrtek zvečer in v noči na petek, kot vidite po temperaturnih črtah bo snežilo le v visokogorju. (slika 8 )Se bo pa meja sneženja hitro spuščala in ob koncu padavin v petek čez dan oz. popoldne bo lahko snežilo tudi po nižinah. Ker večinoma fronte prehitevajo glede na trenutne izračune se bo lahko spet zgodilo, da bo petek povsem suh, večina nižin pa bo zelena.
Ob koncu naslednjega tedna se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska, čaka nas nekaj suhih dni s temperaturno inverzijo in meglo po nižinah v notranjosti. 
Jutri bo sončno vreme z jutranjo meglo po nižinah, po mrzlem jutru bodo čez temperature med -2 °C in 3 °C, na Primorskem do 7 °C.
V torek bo deloma sončno, čez dan bo občasno spremenljivo oblačno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Jutro bo mrzlo, najvišje temperature bodo med -3 °C in 2 °C, na Primorskem do 7 °C.
V sredo bo na severovzhodu deloma sončno, drugod bo oblačno, v južni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, po nižinah kot dež. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, ki bo najmočnejši na vzhodu. Najvišje temperature bodo med -1 °C in 4 °C, na Primorskem do 8 °C.
V četrtek bo oblačno, padavine se bodo od jugozahoda čez dan in popoldne razširile nad večji del Slovenije. Snežilo bo v visokogorju, najvišje temperature bodo med 1 °C in 6 °C, na Primorskem do 10 °C.
V petek bo oblačno, po nižinah bo večinoma deževalo, dež bo zjutraj oz. dopoldne ponehal, popoldne in zvečer pa bodo padavine od jugozahoda spet zajele večji del Slovenije. Zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna burja, najvišje temperature bodo med 3 °C in 8 °C, na Primorskem do 13 °C.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste