Vreme

Umirja se tudi stanje ob in na Ljubljanskem barju

STA/G.G.
8. 11. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sodeč po podatkih pristojnih poveljnikov civilnih zaščit se umirja tudi stanje na in ob Ljubljanskem barju. Po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja se reka Iška počasi vrača v strugo. Tudi gladina vode na barju skorajda več ne narašča, pravi vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus.

STA
Deroče vode so poplavile ceste.

Po besedah Puciharja je Iška v zgornjem toku, kjer je ponoči znova močno poplavila Iško vas, Vrbljene in Strahomer skorajda že v strugi, razliva pa se še v spodnjem toku pri Tomišlju, kjer del reke še vedno teče čez Brest in Mateno in ju poplavlja.

Še vedno je popravljen tudi del Iga, kjer poplavljata potoka Ižica in Draščica. Zaradi tega je cesta Ig-Škofljica še vedno zaprta. Zaprti sta tudi cesti Ig-Podpeč in Matena-Ljubljana.

V občini Ig je po besedah Puciharja trenutno na terenu 160 gasilcev, ki so hkrati tudi pripadniki civilne zaščite, še 160 pa jih je v pripravljenosti.

Trenutno imajo največ dela s črpanjem podtalnice, organizirali so tudi zdravstveno službo, ki obiskuje starejše in jim po potrebi pripelje tudi najnujnejše stvari.

STA

V ponedeljek nameravajo za pomoč prositi vojsko. "Prav nam bi prišla zlasti njihova enota za dezinfekcijo, saj je ogromno blata," pravi Pucihar. Da je voda s seboj prinesla veliko blata, so potrdili tudi prebivalci poplavljenih vasi, ki se v zadnjih urah ukvarjajo predvsem z čiščenjem poplavljenih prostorov.

V občini je bilo poplavljenih 317 hiš, od tega je zalilo 87 kleti. Gospodarskih poslopij pa ne štejejo zraven. Voda je precej načela tudi cesto skozi Tomišelj, Strahomer in Vrbljene.

Umirja se voda na Ljubljanskem barju, ki po besedah Kusa ne narašča več veliko. Kako hitro bo odtekla voda, je po njegovih besedah odvisno predvsem od pritoka Ljubljanice, ki je še vedno visok.

Se je pa precej znižal pretok Gradaščice, ki je običajno glavni krivec za poplave na območju ljubljanskega Viča. Tako po Kusovih besedah nevarnosti, da bi poplavljalo v tem delu Ljubljane, trenutno ni.

Je pa barje poplavilo nekatere hiše ob Ižanski cesti v Ljubljani. Voda je okoli hiš tudi v Lipah in v Črni vasi, kjer se v Ljubljanico izliva Iška, vendar po Kusovih beseda voda ni prišla v hiše, saj se znajo ljudje že zavarovati.

Razmere na območju občine Škofljica so po besedah namestnika poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Milana Rajfa pod nadzorom. Tudi tam voda upada, tako da nevarnosti poplav ni več.

Na Vrhniki večjih težav zaradi padavin niso imeli. So pa po besedah poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Viktorja Razdrha razdelili nekaj protipoplavnih vreč in zavarovali najbolj kritične dele.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste