»Nevarna stvar«

Na cesti zbil jazbeca, zdaj je uspešno iztožil lovsko zvezo

R.T.
11. 9. 2024, 20.25
Posodobljeno: 11. 9. 2024, 20.25
Deli članek:

Na Hrvaškem se je zaključil odmeven sodni proces, odškodninska tožba zoper hrvaško lovsko zvezo, ki mora zdaj tožniku zaradi jazbeca plačati 8500 evrov kazni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

30. septembra 2022 se je na cesti med naseljema Bolfan in Cvetkovec v hrvaški varaždinski županiji pripetila prometna nesreča. Na cesto je pritekel 35 centimetrov dolg in približno 16 ali 17 kilogramov težak jazbec, v katerega je s svojim audijem trčil nek hrvaški voznik iz bližnjih Križevcev. Na vozilu je nastala znatna gmotna škoda, jazbec, ki je sicer še uspel zbežati v bližnji jarek, pa je poginil. Zaradi pogina divjadi je na kraj nesreče prispel tudi predstavnik tamkajšnjega lovske družine Vepar Rasinja. Moški, sicer poklicni voznik, je škodo nemudoma prijavil pristojni lovski družini, a mu ta ni ugodila, zato je pozneje pravico iskal na sodišču.

Kot poroča hrvaški portal Podravski.hr, je moški na sodišču trdil, da je na njegovi strani ceste sicer bil viden znak »Divjad na cesti,« a da se je nesreča zgodila približno 700 metrov naprej od tega znaka. »Noč je bila, vidljivost je bila slaba, vozil sem s predpisano hitrostjo in nisem bil pod vplivom alkohola. Ko sem zapuščal Bolfan na ravnini, je z desne strani mojega vozila iz jarka skočil jazbec, ki se je premikal s tako hitrostjo, da se mu nisem mogel izogniti,« je tisto kritično noč opisal nesrečni voznik. Močno je stopil na zavoro, a je bilo že prepozno. Opisal je tudi jazbečevo usodo. Ta je bil po navedbah voznika »po trčenju še živ. Zavrtelo ga je po cesti, padel je v jarek, poln vode, kjer je utonil.«

Kot še poroča portal, je hrvaška lovska zveza tožbeni zahtevek v celoti izpodbijala, a je sodišče prikimalo vozniku. Lovska zveza mu mora zdaj plačati 5744 evrov odškodnine za premoženjsko škodo in poravnati še 2731 evrov stroškov pravde. Kot so navedli v razsodbi, odgovornost lovskih organov za škodo, ki jo divjad povzroči na lovišču, sicer predpisuje zakon o lovstvu, a javna cesta ni lovišče, zato se v tem primeru ne morejo uporabiti določbe tega zakona. Je pa v tem primeru divjad na cesto pritekla z območja pod nadzorom hrvaške lovske zveze. Ker gre v primeru, ko divjad nenadoma skoči na cesto, za »nevarno stvar,« je za škodo, ki jo povzroči, po kriteriju objektivne odgovornosti odgovoren njen lastnik, ne glede na krivdo, so še poudarili. Dodali so, da je bilo med postopkom nedvomno ugotovljeno, da je zadevni jazbec na cesto pritekel z območja pod nadzorom hrvaške lovske zveze. Opomnili so še, da je voznik po cesti vozil zgolj s hitrostjo 65 kilometrov na uro, čeprav na tem odseku velja omejitev hitrosti 90 kilometrov na uro.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste