Porast števila razseljenih

Po svetu je prisilno razseljenih 120 milijonov ljudi

M.G./STA
13. 6. 2024, 12.32
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 12.32
Deli članek:

Vodja UNHCR Filippo Grandi pojasnjuje, da konflikti žal ostajajo prevladujoč razlog prisilnih migracij, nanje pa vse bolj vplivajo tudi podnebne spremembe, ki prav tako sprožajo selitve in konflikte.

Profimedia
Prebivalci begunskega naselja Gorom jugozahodno od Jube, v Južnem Sudanu

UNHCR (Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce) v poročilu ocenjuje, da je zaradi vojn, nasilja in preganjanja po svetu prisilno razseljenih kar 120 milijonov ljudi. Naraščajoče število razseljenih so označili kot "ostro kritiko stanja v svetu". Število prisilno razseljenih oseb po vsem svetu je znova preseglo rekord. H temu je prispevalo povečanje števila kriz in konfliktov - med drugim v Gazi, Sudanu in Mjanmaru. Tudi podnebne spremembe vplivajo na migracije in spodbujajo dodatne konflikte.

Grandi je ob objavi poročila spomnil, kako ga je že pred osmimi leti ob prevzemu mandata pretreslo visoko število prisilno razseljenih oseb. Toda od takrat se je njihovo število več kot podvojilo, je dodal. Ob tem je opozoril na način vodenja spopadov ob popolnem neupoštevanju mednarodnega prava in pogosto s namenom ustrahovanja ljudi.

Ob koncu leta 2023 je bilo po podatkih UNHCR prisilno razseljenih 117,3 milijona ljudi. Do konca aprila se je to število povečalo na 120 milijonov ljudi, kar pomeni deset milijonov več kot leto pred tem. Število prisilno razseljenih narašča že 12 zaporednih let. Od leta 2012 se je njihovo število skoraj potrojilo zaradi prepleta novih in obstoječih konfliktov ter neuspešnega reševanja dolgotrajnih kriz, še opozarja UNHCR.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka