"Priznavanje dejanskih razmer na terenu"

Rusija bo talibane odstranila s seznama teroristov

J.V./STA
27. 5. 2024, 16.35
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 16.38
Deli članek:

Rusija bo talibane odstranila s seznama terorističnih organizacij, je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti izjavil zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je še pojasnil, gre pri odločitvi Moskve predvsem za "priznavanje dejanskih razmer na terenu".

Profimedia
Rusija je talibane na seznam terorističnih organizacij uvrstila že leta 2003, a je kljub temu ohranjala odnose z njimi ter okrepila trgovino z Afganistanom.

"Kazahstan je nedavno sprejel odločitev, ki jo bomo sprejeli tudi mi, da jih odstranimo s seznama terorističnih organizacij," je dejal Lavrov. Kazahstan je namreč talibane s seznama terorističnih organizacij odstranil konec lanskega leta. Poteza Moskve bi lahko okrepila odnose med Rusijo in Afganistanom, vendar ne bi pomenila uradnega priznanja talibanske vlade. Kot je pri tem pojasnil Lavrov, bi pri ruski odločitvi šlo predvsem za priznavanje dejanskih razmer na terenu.

Talibani so avgusta 2021 ob kaotičnem umiku mednarodnih sil vkorakali v Kabul in znova prevzeli oblast v Afganistanu. Na oblast so se vrnili skoraj natanko 20 let po ameriški invaziji, ki je privedla h koncu njihove prejšnje vladavine. Sprva so talibani napovedovali miroljubno vladavino, a kasneje obnovili politiko zatiranja.

Rusija je sicer talibane na seznam terorističnih organizacij uvrstila že leta 2003, a je kljub temu ohranjala odnose z njimi ter okrepila trgovino z Afganistanom. Prav tako je predstavnike talibanov povabila k sodelovanju na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka