Vojaška pomoč

Je Kitajska storila korak, pred katerim vseskozi svarijo Američani?

S.R.
22. 5. 2024, 18.01
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 18.02
Deli članek:

Britanski obrambni minister Grant Shapps je danes Kitajsko obtožil, da Rusiji bodisi že zagotavlja pomoč v obliki orožja bodisi se pripravlja, da bo to storila.

Profimedia
Predsednika Kitajske in Rusije Ši Džinping in Vladimir Putin sta se prejšnji teden sestala v Pekingu.

Shapps je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da ameriške in britanske obveščevalne službe razpolagajo z dokazi, da je kitajska vojaška pomoč že na poti v Rusijo in posledično na bojišče v Ukrajini, ali pa se bo to še zgodilo. »Danes lahko razkrijem, da imamo dokaze, da Rusija in Kitajska sodelujeta na področju vojaške opreme za uporabo v Ukrajini,« je poudaril. »Menim, da gre za pomembno novost,« je dejal Shapps in dodal, da bi »nas to moralo skrbeti.« Svojih besed sicer ni uspel podkrepiti z nobenimi dokazi.

Kitajska je možnost pošiljanja orožja v Rusijo vseskozi javno zavračala. Nazadnje je to prejšnji mesec zanikalo kitajsko veleposlaništvo v ZDA. Med drugim so navedli, da Kitajska ni »vpletena v ukrajinsko krizo.« Znano je sicer, da je Rusija s pomočjo kitajskih podjetij dostopala do nekaterih ključnih sestavnih delov, do katerih težko dostopa zaradi zahodnih sankcij, a so nujno potrebni za obstoj ruske vojaške industrije. Ni pa Kitajska ruskega vojnega stroja doslej neposredno zalagala z vojaško opremo oziroma orožjem. Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je na obisku na Kitajskem konec aprila dejal, da ni nobenih znakov, da bi Peking v Rusijo pošiljal orožje, ki bi ga slednja uporabila v vojni v Ukrajini. »Kar dela Kitajska oziroma nekatere njene družbe, je to, da zagotavljajo pomembne sestavne dele za industrijsko bazo ruskega obrambnega sektorja, dele kot so strojna orodja, mikroelektronika, optika,« je takrat izpostavil Blinken. Shapps je na drugi strani danes nakazal, da naj bi Kitajska spremenila strategijo in se odločila tudi za korak, pred katerim jih že vse od začetka vojne svari ameriška administracija, ki med drugim rožlja s tako imenovanimi sekundarnimi sankcijami. Združene države so sicer nedavno že uvedle sankcije zoper nekaj kitajskih podjetji, ki naj bi v Rusijo poleg čipov, senzorjev in druge tehnologije pošiljale tudi brezpilotne letalnike, orožje in strelivo, poroča Financial Times.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden v Pekingu obiskal kitajskega kolega Ši Džinpinga, na srečanju delegacij pa je bil prisoten tudi novi ruski obrambni minister Andrej Belousov. Putin in Ši sta se za zaprtimi vrati srečala tudi na večerji.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov