Ni prekinitve ognja

UNRWA: »V Gazi ni na voljo dovolj vreč za vsa trupla«

S.R.
16. 10. 2023, 09.37
Posodobljeno: 16. 10. 2023, 11.06
Deli članek:

Izraelske oblasti so zanikale poročila, da naj bi se Egipt, Izrael in ZDA dogovorili za začasno prekinitev ognja v južnem delu Gaze. Mejni prehod Rafa naj bi sicer odprli za humanitarno pomoč iz Egipta.

Profimedia
Izrael nadaljuje z raketiranjem Gaze.

Število žrtev napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas se je po zadnjih podatkih izraelskega časnika Haaretz povišalo na več ko 1300, medtem ko je bilo v Gazi v zadnjem tednu ubitih že najmanj 2600 ljudi. Po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo ubitih 2750 Palestincev, še 9700 ljudi pa je ranjenih. Kot je znano, so izraelske oblasti prebivalce severnega dela Gaze pred dnevi pozvale, naj se pred predvideno kopensko ofenzivo umaknejo na jug. Po včerajšnjih podatkih izraelske vojske je to storilo približno 600.000 ljudi. Samo v severni polovici Gaze sicer prebiva več kot milijon Palestincev.

Profimedia
V izraelskem raketiranju Gaze je bilo doslej ubitih že najmanj 2600 Palestincev.

Prekinitev ognja in odprtje mejnega prehoda?

Že včeraj se je sicer pojavila informacija, da naj bi danes Egipt vendarle odprl mejni prehod Rafa na jugu Gaze, a naj bi omogočili le umik tujih državljanov iz Gaze. Govora je bilo tudi o tem, da bodo čez ta mejni prehod v Gazo dostavili nujno humanitarno pomoč. Gre sicer za edini prehod na območje Gaze, ki ni pod nadzorom Izraela. Tiskovna agencija Reuters zdaj poroča, da so se Egipt, Izrael in ZDA dogovorile za začasno prekinitev ognja na južni polovici Gaze z začetkom ob 8. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Po navedbah dveh virov iz egiptovskih varnostnih sil, na katera se opira Reuters, naj bi ta prekinitev ognja trajala več ur, pri čemer natančen čas trajanja ni znan. Vse tri države naj bi se obenem dogovorile, da bo mejni prehod Rafa danes ostal odprt do 16. ure po srednjeevropskem času. Že v jutranjih urah je sicer v Arishu, egiptovskem kraju, ki je od mejnega prehoda Rafa oddaljen približno 45 kilometrov, na dovoljenje za pot v Gazo čakal konvoj tovornjakov s humanitarno pomočjo, ki jo želijo Palestincem dostaviti egiptovske nevladne organizacije. Ob 8. uri naj bi konvoj še vedno stal na mestu.

V izraelski vojski navedb egiptovskih virov za Reuters zaenkrat niso komentirali. Iz Hamasovega urada za komuniciranje so medtem dejali, da z »egiptovske strani niso prejeli nobene potrditve o načrtovanem odprtju mejnega prehoda,« na ameriškem veleposlaništvu v Izraelu pa so navedli, da bo situacija na mejnem prehodu »spremenljiva in nepredvidljiva ter da ni jasno, ali in koliko časa bo potujočim dovoljen prehod čez mejo.« So pa začasno »prekinitev ognja v zameno za umik tujih državljanov« zanikali v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, poroča Haaretz, kjer so sprva dodali, da naj bi tovornjakom s humanitarno pomočjo dovolili vstop v Gazo, kar naj bi v sladu z zahtevami ZDA potekalo pod nadzorom Egipta. Pomoč naj bi sicer vključevala večinoma vodo in zdravila, ne pa tudi goriva, saj v Izraelu trdijo, da Hamas gorivo, namenjeno bolnišnicam in civilistom, uporablja za obratovanje generatorjev v svojih rovih pod Gazo. Pozneje je njihov vir iz vrst izraelske politične srenje zanikal tudi to vest. Po njegovih navedbah »ni nobene prekinitve ognja,« prav tako pa razen vode ne dovoljujejo prevoza nobenega blaga v Gazo. 

Profimedia
Mejni prehod Rafa na jugu Gaze.

Grozljive razmere

Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) je v svojem zadnjem poročilu o razmerah v Gazi navedla, da tam že peti zaporedni dan ni elektrike, zaradi česar so nekatere »ključne storitve, kot so zdravstvo, oskrba z vodo in javna higiena, na robu propada, vse bolj negotove so tudi razmere glede hrane.« Dodali so, da je na območju Gaze razseljenih »več kot milijon ljudi, skoraj polovica prebivalstva Gaze.« Od 600.000 notranje razseljenih Palestincev se jih skoraj 400.000 nahaja v prostorih UNRWA, kar »močno presega naše zmogljivosti za pomoč.« V poročilu so še zapisali, da se »število ubitih povečuje. V Gazi ni na voljo dovolj vreč za vsa trupla.« Obenem je bilo doslej ubitih 14 pripadnikov njihove organizacije, a je to »število verjetno še višje.«

Evakuacija na meji z Libanonom

Še vedno ni znano, kdaj se bo predvidena izraelska kopenska ofenziva začela. Kot so včeraj sporočili iz izraelske vojske, še čakajo na politično odločitev. Po poročanju nekaterih medijev naj bi Izrael vdor zaradi vremenskih razmer preložil za nekaj dni. Po več dnevih splošne izraelske blokade je bila sicer včeraj na jugu Gaze znova vzpostavljena oskrba z vodo.

Medtem sta izraelsko ministrstvo za obrambo in izraelska vojska v skupni izjavi naznanila izvajanje načrta za evakuacijo prebivalcev severnega Izraela, ki živijo na območju dveh kilometrov od meje z Libanonom, v nastanitvene objekte, ki jih financira država, poroča STA.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah je v nedeljo sporočilo, da je iz južnega Libanona izstrelilo raketo na vojaške cilje v Izraelu. Pri tem je na severu Izraela umrl izraelski civilist, še trije so bili ranjeni. Gre za prvo izraelsko civilno žrtev v obstreljevanju na izraelsko-libanonski meji v zadnjem tednu, izraelska vojska pa je v odgovor napadla cilje v Libanonu ter sporočila, da je za civiliste zaprla območje ob meji, še poroča STA.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste