Šofer ne priznava krivde

Z avtobusom zmečkal chevroleta: 65-letnik iz Gorenjske umrl

Sijan Pretnar
16. 10. 2023, 08.50
Posodobljeno: 16. 10. 2023, 08.51
Deli članek:

Pet let po tragični nesreči na avtocesti pri Razdrtem je pred sodnika Miha Špilarja stopil voznik avtobusa, ki naj bi po ugotovitvah policistov zaradi neprilagojene hitrosti trčil v avto 65-letnega voznika iz Gorenjske. Ta je zaradi hudih poškodb umrl v razbitinah chevroleta. Janez Papež iz Žužemberka krivde za nesrečo ni priznal.

PU Koper
V razbitinah chevroleta je umrl 65-letni voznik.

Tragična nesreča na avtocesti pri Razdrtem se je zgodila zadnje dni julija pred petimi leti. Koprsko okrožno sodišče je v petek razpisalo predobravnavni narok za 62-letnega voznika avtobusa Janeza Papeža. Tožilstvo mu očita povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je umrl voznik manjšega avtomobila. Sodnik Miha Špilar je Papeža najprej vprašal, ali prizna krivdo za očitke iz obtožnice. "Ne," je bilo vse, kar mu je obtoženi odgovoril. Državna tožilka Nataša Valetnič Kuštra pred tem ni povedala, kakšno kazen bi zanj predlagala, če bi krivdo priznal, saj pred in na začetku naroka ni bilo videti, da je obtoženi pripravljen storiti ta korak.

Druga nesreča je bila usodna

Državna tožilka v petek še ni predstavila obtožnice. Po nesreči smo poročali, da bodo policisti ovadili voznika avtobusa, ki naj bi nesrečo povzročil zaradi neprilagojene hitrosti. 26. julija 2018 sta se na avtocesti blizu Razdrtega zgodili dve nesreči. Najprej je na prehitevalnem pasu zaradi neprilagojene hitrosti voznik kombija trčil v zadnji del mazde. Za njima je pripeljal voznik berlinga, ki je zmanjšal hitrost in začel ustavljati, podobno je storil voznik chevroleta. Za njim pa je pripeljal voznik avtobusa, ki ni uspel ustaviti. Trčil je v zadnji del chevroleta, ki ga je potisnilo naprej, nato pa v levo in v kovinsko ograjo. Voznik je z avtobusom treščil še v berlinga, ki ga je odbilo v desno in odneslo z vozišča.

Avtobus je chevroleta potisnil še do kombija, ki ga je odbilo s cestišča. Chevrolet je nazadnje zmaličen obstal pred avtobusom. 65-letni voznik iz Kranja je utrpel tako hude poškodbe, da mu reševalci niso mogli pomagati. Postojnski gasilci so ga s tehničnim posegom dvignili iz zverižene pločevine. Poškodovanega psa, ki se je peljal v chevroletu, so predali veterinarski službi. S koprske policijske uprave so takrat poročali, da so se v nesreči poškodovali še trije ljudje. Policisti so voznika kombija, ki je povzročil prvo nesrečo, oglobili. Avtocesta je bila na tem odseku več ur zaprta.

Peljal se je po skupino upokojencev

V medijih se je kmalu po nesreči razvedelo, da je avtobus vozil Janez Papež, direktor in solastnik avtobusnega podjetja FS iz Žužemberka. V podjetju so novinarjem povedali, da se je zelo izkušen voznik s praznim avtobusom zjutraj odpravil v Izolo po skupino upokojencev. Nekaj po osmi uri pa je blizu Razdrtega začel prehitevati tovornjak in pred seboj opazil kolono vozil, ki so začela ustavljati zaradi manjše nesreče, in z avtobusom trčil v manjši avto. V podjetju so bili zaradi dogajanja močno pretreseni in so nesrečo obžalovali. Tako huda nesreča se do poletja 2018 njihovim voznikom še ni zgodila.

Odvetnica Petra Primic Petrov, ki zagovarja Papeža, je pripravila pisen predlog dokazov, ki naj jih izvedejo na sojenju. Obramba je najela strokovnjaka, ki je pripravil strokovno mnenje, s katerim bodo očitno spodbijali ugotovitve izvedenca. Odvetnica je predlagala, da njihovega strokovnjaka Dušana Moleka zaslišijo na glavni obravnavi in soočijo z izvedencem prometne stroke, ki je pripravil izvedensko mnenje. Po mnenju obrambe bo moral izvedensko mnenje dopolniti. Predlagala je tudi novo izvedensko mnenje medicinske stroke.

Na sojenju, ki se bo predvidoma začelo sredi januarja, bodo zaslišali tudi priče nesreče in več prometnih policistov ter preverili tahograf. Vozniku avtobusa bo, kot je predlagala obramba, sodil senat.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste