Le protest?

Prvič po uporu o svojem cilju spregovoril Prigožin

S.R./STA
26. 6. 2023, 17.56
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 18.35
Deli članek:

Ob drami, ki se je ta konec tedna odvila v Rusiji, ko se je Kremlju in Moskvi približeval konvoj uporniških plačancev ruske zasebne najemniške vojske Wagner, so se praskali po glavi številni analitiki in politiki po vsem svetu. Je šlo zgolj za obstoj skupine Wagner?

Profimedia
Jevgenij Prigožin

Dvodnevno dogajanje, v katerem so ruski plačanci zavzeli štab ruske vojske v mestu Rostov, domnevno sestrelili eno rusko vojaško letalo in šest helikopterjev, del skupine pa se je že približeval Moskvi, se je sklenilo s precej manjšo dramo. Prvi mož skupine Wagner Jevgenij Prigožin je po sklenitvi dogovora z ruskimi oblastmi pomahal z belo zastavo in se skupaj s svojimi borci umaknil. Prigožin je danes v svojem prvem zvočnem sporočilu, odkar je preklical upor, izjavil, da je bil namen upora ruske zasebne najemniške vojske Wagner preprečiti njeno uničenje in ne strmoglavljenje vlade.

Prigožin je v 11-minutnem zvočnem posnetku upor Wagnerja označil za protest, s katerim je skupina želela pozvati k odgovornosti ruske uradnike, ki "so s svojimi neprofesionalnimi dejanji zagrešili ogromno število napak".

Prvi mož Wagnerja je poudaril, da je njegova skupina med pohodom prevzela nadzor nad vso vojaško infrastrukturo na poti, vključno z letalskimi bazami, in opozoril, da je pohod pokazal zelo resne varnostne težave v Rusiji. Priznal je, da so njegovi vojaki ubili več ruskih pilotov, kar obžaluje, a je bilo to po njegovih navedbah nujno, saj so nanje izvajali napade z "bombami in raketami." Po njegovih navedbah je umrlo tudi približno 30 njegovih borcev. Dodal je, da so se s pohoda proti Moskvi obrnili, ko je postalo jasno, da bo prelite veliko krvi ruskih vojakov.

Prigožin je še izpostavil, da so njegove sile v pohodu proti Moskvi prevozile 780 kilometrov, kar je enako kot bi ruske sile ob prvem dnevu invazije na Ukrajino dosegle ne samo Kijev, temveč Užgorod na skrajnem vzhodu Ukrajine na tromeji s Slovaško in Madžarsko. Poudaril je, da bi se, če bi prvi napad izvedle sile kot je Wagner, "posebna vojaška operacija v Ukrajini" končala precej hitreje.

Sile Wagnerja naj bi sicer uživale podporo v mestih, skozi katera so napredovali v času upora. "V mestih so nas civilisti pričakali z ruskimi zastavami in simboli Wagnerja. Vsi so bili veseli, ko smo šli skozi," je dodal. Prav tako pa je potrdil, da mu je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko ponudil možnosti za nadaljnje delovanje skupine Wagner.

Stopnjevanje napetosti

V zadnjih mesecih je Prigožin ruske oblasti in vojaško poveljstvo, zlasti obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba vojske Valerija Gerasimova, večkrat obtožil za neuspehe Rusije v Ukrajini. Po mesecih napetosti je v noči na soboto sprožil upor, ruski predsednik Vladimir Putin pa je upornike, ki so z juga Rusije krenili na pot proti Moskvi, obtožil izdaje.

Ko so bili pripadniki Wagnerja od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega predsednika sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da se njegove sile vračajo v baze, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Enako so kasneje sporočili iz Kremlja, kjer so zagotovili, da Wagnerjevih vojakov ne bodo kazensko preganjali, Prigožinu pa naj bi dovolili odhod v Belorusijo. Tisti pripadniki Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, naj bi imeli tudi možnost priključitve redni vojski.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov