Spopad med ponudniki

Med najugodnejšo in najdražjo ponudbo več kot 40 odstotkov razlike

Primož Cirman, Tomaž Modic
26. 6. 2023, 17.15
Posodobljeno: 26. 6. 2023, 17.42
Deli članek:

Zakaj se v mariborski bolnišnici znova zapleta pri enem največjih javnih naročil v zadnjih letih? In kdo vse je v igri za 15-milijonski projekt negovalne bolnišnice?

Bobo
UKC Maribor

V UKC Maribor, drugi največji slovenski bolnišnici, se v zadnjih tednih ubadajo z enim največjih javnih naročil v zadnjih letih. Gre za novo negovalno bolnišnico v stavbi na Slivniškem Pohorju, iz katere so lani umaknili oddelek za pljučne bolezni. V njej bo 56 postelj za bolnike.

Toda pri projektu se zapleta. Najprej so v Mariboru zaradi zamude ostali brez evropskega denarja, zdaj se utegne dodatno zavleči zaradi spopada med ponudniki.

V začetku meseca so v UKC Maribor končno izbrali izvajalca gradbenih del, podjetje Makro 5 Gradnje, ki bi moralo že v naslednjih dneh začeti delo. A se to ne bo zgodilo, saj je tik pred iztekom roka urad za nadzor, kakovost in investicije pri ministrstvu za zdravje razveljavil sklep o izbiri. Razlog? V UKC Maribor so očitno spregledali, da podjetje Makro 5 Gradnje ne izpolnjuje razpisnih pogojev, zato naj bi bila odločitev o izbiri nezakonita.

Velika razlika med najcenejšim in najdražjim

Gradnjo nove negovalne bolnišnice so v Mariboru napovedovali že jeseni 2021, torej v času prejšnje vlade. Toda javno naročilo so objavili šele decembra lani, zanj pa je urad, ki ga vodi Aleš Šabeder, pooblastil mariborsko bolnišnico. Celotno vrednost gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del so v UKC ocenili na 15,3 milijona evrov (skupaj z DDV).

Do konca februarja so se prijavili trije ponudniki:

– Makro 5 Gradnje, ki je bil pripravljen posel opraviti za 10,7 milijona evrov z DDV,

– Medicoengineering in Lesnina MG Oprema (14 milijonov evrov),

– konzorcij podjetij SGP Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje (15 milijonov evrov).

Med najugodnejšo in najdražjo ponudbo je bilo torej več kot 40 odstotkov razlike. V UKC Maribor so jih preverili in ugotovili, da je Makro 5 Gradnje, ki je oddal najugodnejšo ponudbo, tudi izpolnjeval vse pogoje. Ob soglasju urada so tako 1. junija sprejeli odločitev, da bodo s tem podjetjem podpisali pogodbo.

Zakaj so sklep o izbiri razveljavili 

Toda dva tedna pozneje se je zgodil preobrat; 14. junija je urad preklical odločitev in odredil, da morajo v UKC Maribor znova pregledati in oceniti ponudbe. 

V izbrano ponudbo podjetja Makro 5 Gradnje so vpogledali v Pomgradu. Takoj zatem so prek odvetnice Vesne Cukrov vložili pobudo za spremembo odločitve o oddaji javnega naročila, saj da ponudba podjetja Makro 5 Gradnje ne izpolnjuje referenčnih in tehničnih pogojev.

V čem natanko je ponudba v nasprotju z razpisnimi pogoji, uradno ni mogoče izvedeti. Z UKC Maribor in ministrstva za zdravje v dveh dneh na necenzurirano.si niso dobili pojasnil. Prav tako ne od Pomgrada. Viri blizu tega ponudnika so jim v petek dejali le, da »so bile nepravilnosti velike«.

»Ne vemo, kaj nam očitajo. Nismo še videli uradnega dopisa. Prepričani pa smo, da imamo pravilno ponudbo,« pa je zatrdil Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 Gradnje. »Za to ceno lahko korektno izvedemo naročilo,« je dodal.

Bo izpadel tudi Medicoengineering?

V preteklosti se je že večkrat zgodilo, da so javni zavodi sami preklicali lastne odločitve pri oddaji javnih naročil. To jim dovoljuje tudi zakonodaja.

A na zaplete na razpisu velja gledati tudi v luči zadnjega dogajanja okrog UKC Maribor. V začetku maja je svet bolnišnice, ki ga vodi Šabeder, s tesno večino izglasoval sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja Antona Crnjaca, ki naj bi bil blizu SDS, na čelo UKC Maribor pa je prišel v času nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Sejo so spremljali številni zapleti in očitki o nepravilnostih. Kot glavni razlog menjave so člani sveta navajali poslovanje UKC Maribor v zadnjih dveh letih.

Če bodo v UKC Maribor pri ponovnem pregledu ponudb ugotovili, da Makro 5 Gradnje res ne izpolnjuje razpisnih pogojev, bo posel zelo verjetno dobil najdražji ponudnik, torej SGP Pomgrad. Ta je namreč kot edini oddal popolno ponudbo, ki je praktično enaka ocenjeni vrednosti del.

Razpisna komisija je tako ugotovila, da drugi najugodnejši ponudnik, podjetje Medicoengineering, ni predložil takšnega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, ki bi bilo skladno z zahtevami naročnika. Ko je podjetje ugotovilo zmoto, jo je odpravilo, vendar so ga v UKC Maribor podučili, da »tovrstne napake, glede na jasne določbe dokumentacije in upoštevaje prakso državne revizijske komisije, ni dopustno naknadno odpravljati«. Ponudba Medicoengineeringa, ki je v lasti Igorja in Tanje Zabret, je bila tako izločena.

Kdo dobiva posle v zdravstvu

Podjetje Medicoengineering sicer trenutno sodeluje pri večini največjih investicij v slovenskem zdravstvu. V zadnjih treh letih je od ministrstva za zdravje samo ali s partnerji dobilo za več kot 50 milijonov evrov poslov pri gradnji in opremljanju novih zmogljivosti v bolnišnicah.

Samo letos je Medicoengineering dobil štiri večje posle: požarno sanacijo Onkološkega inštituta v Ljubljani (3,7 milijona evrov z DDV), gradnjo negovalne bolnišnice v Novem mestu (10,4 milijona evrov), negovalnega oddelka v Murski Soboti (9,6 milijona evrov) in program oploditve z biomedicinsko pomočjo v porodnišnici v Postojni (1,1 milijona evrov). Zadnje tri bo izvedel s partnerjem, družbo Kolektor Koling.

Vse več dela za javne naročnike ima tudi Makro 5 Gradnje, ki skokovito povečuje obseg poslovanja. Lani je imel že več kot 80 milijonov evrov prihodkov od prodaje, skoraj trikrat več kot leta 2020. Od tega so mu skoraj polovico prinesli posli z občinami in javnimi zavodi. Veliki met mu je uspel lani, ko je bil izbran za 53 milijonov evrov vredno izgradnjo kopališča Ilirija v Ljubljani.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov