Korak do katastrofe

Wagnerjevci streljajo vse povprek, Rusi se ne dajo

A.Z./STA
24. 6. 2023, 12.18
Posodobljeno: 24. 6. 2023, 12.23
Deli članek:

Spopad med ruskimi vojaškimi silami in policijo ter Wagnerjevimi pripadniki se stopnjuje. Eksplozije je možno slušati v okolici Rostova.

twitter
Goreči helikopter ruske vojske.

Enote Wagnerja očitno še vedno premorejo tudi nekaj protiletalskega orožja, saj so po nekaterih informacijah v zadnjih nekaj urah uspeli sestreliti kar nekaj ruskih letal. Rusi na drugi strani bombardirajo enote Wagnerja v na obrobju Rostova ter ciljajo na pomembne civilne tarče, vključno s skladišči nafte. Vojna se zdaj vedno bolj seli iz Ukrajine tudi med rusko civilno prebivalstvo.

Zahodni strokovnjaki ocenjujejo, da je ta neke vrste državljanska vojna prišla za Ukrajino »kot naročena«, saj je tako pritisk na ukrajinsko vojsko nekaj manjši.

Strokovnjaki tudi ocenjujejo, da za Putina ni tako velik problem le Wagner ampak dejstvo, da se je kar nekaj ruskih enot na jugu že odločilo, da se ne bo borilo proti najemniški vojski. Jeziček na tehtnici pa bi lahko bil, če bi se te enote, ne da ostanejo pasivne, začele aktivno vključevati v vrste Wagnerja.

Iz ruske regije Voronež, na poti iz Rostova na Donu proti Moskvi, pa prihajajo poročila o bojnih operacijah ruske vojske. Pred tem je že britansko obrambno ministrstvo poročalo, da so pripadniki Wagnerja na poti skozi Voronež. Glede na nekatera poročila naj bi po Rostovu na Donu tudi tam že zasedli vojaške objekte.

Kot je javil regionalni guverner Aleksander Guzev, ruske oborožene sile v Voronežu "v okviru protiteroristične operacije izvajajo potrebne bojne akcije". Zavrnil pa je navedbe, da naj bi se po regiji premikal vojaški konvoj. Britanski BBC sicer navaja vire, po katerih naj bi Wagner zavzel vojaške objekte v mestu.

Voronež meji na Ukrajino in leži okrog 600 kilometrov južno od Moskve, na pol poti med rusko prestolnico in Rostovom na Donu. Tam se nahaja sedež ruskega poveljstva za jug države in pripadniki Wagnerja so danes že zavzeli tamkajšnje vojaške objekte.

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je po petkovi napovedi upora proti vojaškemu vodstvu danes napovedal pohod proti Moskvi, če se ruski obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba Valerij Gerasimov ne bosta srečala z njim.

Ruske oblasti so po petkovemu pozivu Prigožina k uporu proti ruskemu obrambnemu ministrstvu tako v Voronežu kot Moskvi razglasile protiteroristično operacijo, v okviru katere izvajajo poostrene varnostne ukrepe in izvajajo nadzor.

V Sankt Petersburgu pa so enote policije napadle in zasedle glavni štab Wagnerjevih enot, istočasno pa v Moskvi vojska blokira številne mostove in omejuje vstop in izstop iz mesta.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov