Sabotaža plinovoda

V dnevih pred skrivnostnimi eksplozijami se je na območju smukalo rusko plovilo

S.R./STA
28. 4. 2023, 16.30
Posodobljeno: 28. 4. 2023, 16.30
Deli članek:

Po prvih več mesecih zatišja po eksplozijah na plinovodih Severni tok 1 in 2, za katere je bilo hitro jasno, da gre za sabotažo, sta v zadnjih mesecih na površje priplavali dve bolj ali manj verjetni in verodostojni tezi, zdaj pa so se pojavili indici še o tretji možnosti.

Profimedia
Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo.

Hersh je februarja trdil, da je ameriška mornarica Norveški med Natovo vajo pomagala namestiti eksploziv na plinovode in ga več mesecev zatem daljinsko sprožila. Njegove trditve je takrat podprla tudi Rusija.

Če so prvo tezo, ki je zrasla na zelniku Seymourja Hersha, legendarnega ameriškega novinarja, ki pa je v zadnjih letih zabredel v precej bolj motne vode, hitro secirali ter tudi bolj ali manj ovrgli v krogih poznavalcev pomorskega dogajanja (Hersh je krivca našel v Američanih in Norvežanih), je druga, da za sabotažo stojijo akterji iz Ukrajine, ki sicer niso nujno povezani z ukrajinskimi oblastmi, še v povojih. Za razliko od Hershove zgodbe, ki je polna lahko preverljivih podrobnosti, so nemški preiskovalci, ki so poskrbeli za drugo tezo, z izsledki preiskave zelo skopi. Pod črto, tehtnica se nagiba sem ter tja, še vedno so odprte vse možnosti, krivca pa je še naprej mogoče iskati od Washingtona do Moskve.

Da so se v igro vrnili Rusi, so v teh dneh poskrbeli na Danskem. Kot je namreč danes poročal danski časnik Information, je danska patrulja v bližini sabotiranih plinovodov pred skrivnostnimi eksplozijami septembra lani fotografirala plovilo ruske mornarice, specializirano za podmorniške in podvodne operacije. Časnik navaja, da so rusko ladjo SS-750 fotografirali v Baltskem morju, štiri dni pred še vedno nepojasnjenimi eksplozijami na plinovodu, ki Rusijo povezuje z Nemčijo. Na ladji, ki je po besedah švedskega vojaškega analitika specializirana za podvodne operacije, se nahaja tudi mini podmornica.

"Danska vojska je potrdila, da je bilo 22. septembra 2022 z danskega patruljnega čolna na območju vzhodno od Bornholma posnetih 26 fotografij ruskega plovila," so zapisali pri časniku Information.

Nekdanji danski obveščevalec in analitik Jacob Kaarsbo je za časnik povedal, da prisotnost ladje SS-750 na območju osvetljuje dogajanje v regiji v dneh pred septembrsko sabotažo. "Potrditev je bila še posebej zanimiva, ker vemo, da ta ladja lahko izvede takšno operacijo", je dejal Kaarsbo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste