Smešno in nevarno hkrati

V Zagrebu ukradel tramvaj in se z njim vozil po mestu, še vedno ga iščejo

E. J.
7. 4. 2023, 14.05
Posodobljeno: 7. 4. 2023, 14.07
Deli članek:

V sredo okoli 23. ure je nekdo iz remize Ljubljanica na zahodu Zagreba ukradel tramvaj ZET in se z njim vozil po Trešnjevcu.

Profimedia
"Marsikdo se je zaradi tega nasmejal, šlo pa je za izjemno nevarno situacijo. Tista oseba, verjetno moški, je po cesti vozila 42-tonski tramvaj," dogodek komentira Dražen Jović, predsednik Sindikata Zagrebškega holdinga - ZET Zagreb.

Na ZET so za hrvaški portal Index potrdili, da so tramvaj našli v bližini Tratinske ulice. »Sinoči nekaj pred 23. uro je neznani storilec ukradel za promet pripravljen nizkopodni tramvaj in se z njim odpeljal proti vzhodu na Tratinsko ulico, kjer je vozilo pustil in odšel v neznano smer. Center za vodenje prometa ZET je v skladu s predvidenim protokolom takoj po te, ko so za dogodek izvedel, na teren poslal kontrolo prometa, poklicali pa so tudi policiste, ki so na Tratinski 65 našli zapuščeno vozilo. Med dogodkom na tramvaju ni bilo potnikov, v dogodku pa ni bil nihče poškodovan, prav tako ni bilo poškodovano vozilo. Akcija policistov še poteka, zaradi odkritja storilca pa so zasegli tudi posnetke videonadzornih naprav z vozila,« so sporočili iz ZET.

Storilca še iščejo

"ZET je nemudoma uvedel interno preiskavo, da se ugotovi, kaj se je zgodilo in kdo je odgovoren, da se to ne bi več ponovilo," so dodali. Za Index so na policiji  potrdili, da okoliščine dogodka še ugotavljajo in da iskanje za zdaj še neznanega storilca poteka. "Policisti so sinoči okoli 23. ure prejeli prijavo, da je neznana oseba na območju Trešnjevke zagnala tramvaj. Materialna škoda ni nastala, poškodovanih pa tudi ni. Uslužbenci ZET-a so namreč tramvaj našli in ga vrnili na svoje mesto. Za zdaj bo policija nadaljevala z ugotavljanjem okoliščin dogodka,« so sporočili iz zagrebške PU.

Profimedia
Storilca, ki je ukradel tramvaj, še vedno iščejo.
"Izjemno nevarna situacija"

"Marsikdo se je zaradi tega nasmejal, šlo pa je za izjemno nevarno situacijo. Tista oseba, verjetno moški, je po cesti vozila 42-tonski tramvaj. Na srečo se je to zgodilo pozno, tako da ni bilo gneče, a predstavljajte si, da bi neki otrok ali več zbežalo na cesto. Kaj pa če bi se zgodila kakšna tragedija?" je za Dnevnik.hr poudaril Dražen Jović, predsednik Sindikata Zagrebškega holdinga.

Tramvaj je bil po njegovih besedah ​​v času kraje v skladišču, saj so večer prej pripravljali vozila, ki bodo zjutraj zapeljala na zagrebške ulice. Zaenkrat neznani voznik je preskočil ograjo in zapeljal vanjo. "Imamo videonadzor in varnostno službo, a varnostniki ne morejo biti ves čas na vsakem mestu. Preiskava poteka in ugotovilo se bo, ali je za to kriv kakšen človeški faktor -  kot če bi na dvorišču prali avto in bi ga vam nekdo ukradel,« je pojasnil. "V tem tramvaju imamo tudi videonadzor in kolikor vem, se dobro vidi oseba, ki je vozila tramvaj," je dodal. Vozilo so opazili ljudje iz centra za nadzor prometa. "Vidijo lahko serijske številke in opazili so piko, ki vozi po ulicah, ki tam ne bi smela biti," je pojasnil.

Kako je upravljati s tramvajem?

Predsednik sindikata je opisal tudi, kako težko je upravljati tramvaj. "Gre za osebo, ki je verjetno imela nekaj osnovnih vozniških veščin, vprašanje pa je, koliko časa je trajalo, da je pognala tramvaj. Nekdo ti lahko pokaže, kako se vozi v nekaj dneh, a to ne pomeni, da si dovolj izkušen, da bi vozil tramvaj." , je rekel. "Kot bi primerjal izkušenega in mladega voznika. Avto lahko voziš po cesti tudi po nekaj urah vaje, a človek mora znati odreagirati, ko se zgodi kaj nepredvidenega. Kaj pa, če bi kdo skočil pred tramvaj ? Tragediji smo se le na srečo izognili,« je sklenil ob koncu pogovora.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste