»Dovolj je dovolj!«

FOTO: Pariz okupirali nezadovoljni kmetje s traktorji

S.R.
8. 2. 2023, 17.25
Posodobljeno: 8. 2. 2023, 20.58
Deli članek:

V Parizu je danes potekal velik shod kmetov, ki protestirajo proti napovedanim omejitvam na področju uporabe pesticidov.

Profimedia
Protest francoskih kmetov v Parizu.

Francoske kmete je v prestolnico prignala odločitev Sodišča Evropske unije s prejšnjega meseca. Odločilo je namreč, da se razveljavi dovoljenje za uporabo določenih pesticidov, ki so v Evropski uniji prepovedani, a so jih francoski pridelovalci sladkorne pese lahko uporabljali. Slednje skrbi, da bo posledično sledil nadaljnji upad števila nasadov sladkorne pese, čemur bo sledilo zapiranje tovarn sladkorja. Danes so se tako s traktorji množično podali v središče Pariza, si čimer so opozarjali na grožnjo, ki jo odločitev sodišča predstavlja kmetijstvu v evropski kmetijski velesili.

Profimedia
Protest francoskih kmetov v Parizu.

Prst krivde so obenem uperili v francoskega predsednika Emmanuela Macrona, saj da je pretirano omejevanje uporabe pesticidov v nasprotju z vladnimi pozivi, da je treba po pandemiji novega koronavirusa in ob vojni v Ukrajini okrepiti varnost preskrbe s hrano. »Dovolj je dovolj,« je bil jasen generalni sekretar največjega francoskega sindikata kmetov FNSEA Jerome Despey. Poudaril je, da »prepovedi brez rešitev še naprej spodkopavajo naša proizvodna sredstva.«

Karavana traktorjev, opremljenih s slogani, kot so »Macron ubija kmetijstvo« in »rešite svojega kmeta,« se je v Parizu pridružila protestnikom, ki protestirajo proti pokojninski reformi. V sindikatu FNSEA so danes pričakovali 2000 kmetov s 500 traktorji iz pariške regije.

Profimedia
Protest francoskih kmetov v Parizu.

Kmetje in okoljski aktivisti vsak na svojem bregu

Francoski minister za kmetijstvo Marc Fesneau bo predvidoma jutri predstavnikom sektorja za pridelavo sladkorne pese predstavil načrt, s katerim bodo odgovorili na njihove težave. Danes zjutraj se je že sestal s kmetijskimi sindikati, pri čemer so v skupini CGB, ki predstavlja pridelovalce sladkorne pese, že navedli, da se je minister strinjal z njihovim predlogom, da bodo v primeru resnega napada pesne rumenice prejeli celotno nadomestilo za izgubo pridelka. »Ne moremo biti zadovoljni, a bodo kmeti zdaj lahko nasadili nasade, to pa bo tudi omogočilo, da se za leti 2024 in 2025 najdejo druge rešitve,« je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil predsednik skupine CGB Franck Sander.

Profimedia
Protest francoskih kmetov v Parizu.

Okoljski aktivisti so na drugi strani odločitev Sodišča Evropske unije močno pozdravili, saj da ostanki pesticidov škodijo prsti in prostoživečim živalim, medtem ko lahko uporaba semen sladkorne pese z neonikotinoidnimi insekticidi škodi čebelam. Kmetje jim odgovarjajo, da sladkorna pesa ne privablja čebel, zaradi prepovedi pa bo na udaru pesne mrzlice, pridelek bo manjši, povečal pa se bo uvoz iz drugih držav, ki teh pesticidov niso prepovedale.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste