Zelenski se ne bo pogajal s Putinom

Ukrajina zaprosila za članstvo v Natu, Stoltenberg izrazil podporo

G.G.
30. 9. 2022, 16.38
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 19.26
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je podal uradno prošnjo, da bi Ukrajino po hitrem postopku sprejeli v zvezo Nato.

STA
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Pred rusko invazijo na Ukrajino februarja letos je Moskva vrsto let zahtevala, da Ukrajina nikoli ne sme postati članica zveze Nato, ki se po njihovem mnenju že tako preveč širi proti vzhodu, v interesno sfero Rusije.

Zelenski je navedel, da je Ukrajina dokazala, da zadostuje standardom zveze Nato, zato so se odločili za vložitev uradne prošnje za vstop v Nato. Časovni okvir prošnje ne more biti naključen. Danes je namreč ruski predsednik Vladimir Putin je  razglasil priključitev ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson Rusiji, čemur nasprotuje tako Ukrajina kot ves zahodni svet, pa tudi druge velike države.

"Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom," je dejal Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih. 

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva (...), ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču", je po poročanju STA še dejal Zelenski, ki zaključuje: "Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilen korak."

V jedrski vojni ni mogoče zmagati

Ruske grožnje z jedrskim orožjem in delno mobilizacijo prebivalstva je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg označil za znak šibkosti in priznanje, da vojna v Ukrajini ne poteka po Putinovem načrtu. Ob tem je tudi obljubil podporo Ukrajini, vse dokler bo to potrebno.

"Ukrajina ima seveda pravico ponovno zavzeti ukrajinsko ozemlje, ki ga zdaj zasedajo ruske sile," je še dejal Stoltenberg in poudaril, da v jedrski vojni ni mogoče zmagati ter da bi uporaba jedrskega orožja imela "hude posledice za Rusijo".

Stoltenberg je izrazil tudi podporo odločitvi Ukrajine, da se pridruži zavezništvu. "Vsaka demokracija v Evropi ima pravico zaprositi za članstvo v Natu in zaveznice to pravico spoštujejo," je dejal.

Prošnja za članstvo v Natu je po navadi le prvi korak v dolgotrajnem pristopnem procesu. Države, ki zadostujejo kriterijem, kar za Ukrajino ni gotovo, morajo opraviti pristopne pogovore na sedežu Nata v Bruslju skupaj z ekipo Natovih strokovnjakov. V naslednjem koraku mora država Natu poslati pismo o nameri skupaj s časovnimi načrti za dokončanje vseh potrebnih reform, določenih na predhodnem pogovoru.

Za tem mora Nato pripraviti pristopne protokole k washingtonski pogodbi, ki jih nato podpišejo in ratificirajo vse zaveznice. Šele ko vlade držav članic Nata ratificirajo protokole v skladu s svojimi nacionalnimi postopki, lahko generalni sekretar uradno povabi morebitne nove članice, naj pristopijo k severnoatlantski pogodbi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste