Preplah

Bodo cene priljubljenega »dunajca« poletele v nebo?

S.R.
10. 8. 2022, 07.08
Posodobljeno: 10. 8. 2022, 07.12
Deli članek:

V dunajski gastronomiji vlada preplah. V dobavi olja in masti je namreč prišlo do ozkega grla, zaradi česar so cene teh surovin, ki jih že tako poganja inflacija, dodatno poskočile.

Profimedia
Dunajska specialiteta.

Poleg olja in masti za cvrtje se je močno podražilo tudi maslo, dunajski gostinci pa že tarnajo, da bodo morali cene dvigniti tudi sami, poroča avstrijski časnik Kronenzeitung. Glavno gonilo rasti cen je seveda inflacija.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Kot je za časnik pojasnila lastnica ene od dunajskih restavracij s 26-letno tradicijo Martina Haslinger-Spitzer, je »situacija negotova.« V svoji kuhinji, v kateri pripravljajo tradicionalne dunajske dobrote, zlasti dunajske zrezke oziroma »dunajce,« namreč uporabljajo velike količine maščobe za cvrtje. »Januarja sem za 20 litrov maščobe za cvrtje plačala 28,90 evra, prejšnji teden pa že 72,90 evra,« je pojasnila 46-letna birtinja. V njeni restavraciji namreč tedensko porabijo približno 100 litrov te dragocene surovine.
Haslinger-Spitzerjeva je poudarila še, da cene niso edina ovira, saj so težave tudi v dobavni verigi. Prejšnji teden so bile po njenih navedbah kapacitete povsem razprodane, tako ni uspela priti do masti, kar pa je nujno, če želi »gostom zagotoviti kakovost,« saj mora maščobo v cvrtniku menjati vsaka dva dneva. Pojasnila je še, da ji je doslej cene uspelo obdržati na prejšnji ravni, a da se bo to, če se razmere ne bodo izboljšale, jeseni spremenilo. »Takrat bomo zagotovo začeli izgubljati goste,« je izpostavila.

Glede na podatke avstrijskega statističnega urada so se cene dunajskega zrezka junija v primerjavi z lanskim junijem sicer že zvišale povprečno za 10,8 odstotka, še poroča časnik. Rastejo tudi cene masla, saj so bile v primerjavi z istimi meseci lansko leto letos januarja višje za 11,9, februarja za 21,6, marca za 21,4, aprila za 30,6 ter maja in junija za 36,3 odstotka.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja