Leta 2018 so gospodinjstva v državah članicah Evropske unije v restavracijah skupno zapravila več kot 600 milijard evrov, kar je enako 3,8 odstotka celotnega bruto družbenega proizvoda EU. Gospodinjstva v povprečju sicer porabijo 7 odstotkov svojih dohodkov za storitve prehrane.
Največji delež svojih dohodkov sicer v gostilnah zapravijo Irci, kar 14,4 odstotka. Sledijo jim Španci s 13 odstotki, ter Maltežani in Grki z okoli 12,6 oziroma 12,4 odstotki vseh dohodkov.
Na drugi strani lestvice so Romuni, ki zunaj porabijo le 1,9 odstotka dohodkov gospodinjstva, Poljaki s tremi odstotki in Litvanci s 3,4 odstotki.
Slovenci smo v spodnji tretjini. S 5,6 odstotki porabljenega dohodka gospodinjstev se namreč uvrščamo za večino držav članic, tudi za vse sosede. Med njimi sicer v restavracijah najbolj zapravljajo Avstrijci, ki porabijo 10,8 odstotka svojih prihodkov, Italijani jih porabijo 7,8 odstotka, Madžari 7,6 odstotka, Hrvati pa dve odstotni točki več kot mi oziroma 5,8 odstotka.