Eurostat

Kdo v Evropski uniji največ zapravi za restavracije?

B.K.
5. 1. 2020, 13.13
Posodobljeno: 5. 1. 2020, 13.15
Deli članek:

Slovenci smo, po trošenju v restavracijah, v zadnji tretjini.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Leta 2018 so gospodinjstva v državah članicah Evropske unije v restavracijah skupno zapravila več kot 600 milijard evrov, kar je enako 3,8 odstotka celotnega bruto družbenega proizvoda EU. Gospodinjstva v povprečju sicer porabijo 7 odstotkov svojih dohodkov za storitve prehrane.

Največji delež svojih dohodkov sicer v gostilnah zapravijo Irci, kar 14,4 odstotka. Sledijo jim Španci s 13 odstotki, ter Maltežani in Grki z okoli 12,6 oziroma 12,4 odstotki vseh dohodkov.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Na drugi strani lestvice so Romuni, ki zunaj porabijo le 1,9 odstotka dohodkov gospodinjstva, Poljaki s tremi odstotki in Litvanci s 3,4 odstotki.

Slovenci smo v spodnji tretjini. S 5,6 odstotki porabljenega dohodka gospodinjstev se namreč uvrščamo za večino držav članic, tudi za vse sosede. Med njimi sicer v restavracijah najbolj zapravljajo Avstrijci, ki porabijo 10,8 odstotka svojih prihodkov, Italijani jih porabijo 7,8 odstotka, Madžari 7,6 odstotka, Hrvati pa dve odstotni točki več kot mi oziroma 5,8 odstotka.