Demokratom kongres

Trumpu bodo gledali pod prste, v kongresu prvi muslimanki in ameriška Indijanka

T.L.
7. 11. 2018, 06.57
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 08.49
Deli članek:

Po osmih letih so demokrati osvojili večino v predstavniškem domu kongresa.

Profimedia
FOTO2 Demokratom večina v predstavniškem domu, republikanci obdržali senat.

Naporna noč je za Američani, saj so bile oči volivcev usmerjenje v spremljanje rezultatov vmesnih volitev. In na voliščih se je  - za razliko od predsedniških volitev pred dvema letoma - potrdilo to, kar so kazale že ankete in predvolilne napovedi: ameriškim demokratom je na vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata pripadla večina v predstavniškem domu kongresa, medtem ko senat ostaja v rokah republikancev. Doslej so kongres nadzorovali republikanci. Glede na ocene naj bi demokratom uspelo dobiti 229 sedežev, republikancem pa 206. Demokrati so doslej "rdečim" odvzeli najmanj 25 sedežev, zadoščalo pa bi jih že 23. V ZDA vmesne volitve veljajo za nekakšen "mini referendum" o predsedniku. 

Novoizvoljeni zastopniki začnejo z delom 1. januarja 2019.

In ameriški predsednik Donald Trump se demokratskega prevzema ne veseli, saj glede na napovedi demokratov to zanj pomeni predvsem več težav: od tega, da so demokrati napovedali objavo Trumpovih davčnih napovedi, ki se jim kot prvi in edini predsednik uspešno izmika do novega zagona v preiskave o domnevnem ruskem vpletanju v predsedniške volitve 2016. 

Trump izjav še ni dal in jo, kot so sporočili iz Bele hiše, tudi še ne bo dal. Se je pa oglasil na twitterju, kjer je zapisal: "Ogromen uspeh. Hvala vsem."

Profimedia
Ilhan Omar

Dve muslimanki v kongresu, Indijanka in najmlajša ženska

Sta pa bili v kongres izvoljeni prvi dve muslimanki: Rashida Tlaib, demokratka iz Michigana, in Ilhan Omar iz Minnesote.

Demokratka Alexandria Ocasio-Cortez pa je najmlajša ženska, ki je kadarkoli zmagala v bitki za kongres. Prejšnji mesec je dopolnila 29 let, kot tako imenovana progresivna demokratka pa je premagala tekmece v New Yorku. Pred njo je bila najmlajša ženska, ki je vstopila v kongres, 30-letna Elise Stefanik.  

Ayanna Pressley, 44-letna demokratka iz Bostona, bo prva temnopolta ženska, ki bo v kongresu zastopala Massachusetts. Demokratka iz Kansasa Sharice Davids pa prva ameriška Indijanka, ki je bila izbrana v kongres. 

Sicer pa podatki kažejo, da se bo v kongres uvrstilo rekordno število žensk. Številka še ni znana, je pa že jasno, da jih bo več kot v dosedanji sestavi, ko je bilo le 84 žensk.

Američani pa so dobili tudi prvega homoseksualnega guvernerja, ki javno priznava svojo spolno usmerjenost: guverner Colorada bo demokrat Jared Polis, ki se je javno opredeljuje za homoseksualca.

Profimedia
Nancy Pelosi

Napovedala čiščenje Washingtona

Nancy Pelosi, ki bo verjetno postala vodja demokratske večine v predstavniškem domu ameriškega kongresa, je po poročanju STA napovedala, da bodo gledali pod prste Trumpu, obenem pa je poudarila, da je bilo v ZDA dovolj delitev. "Prizadevali si bomo za sodelovanje med strankama, delitev je bilo dovolj," je dejala Pelosijeva v prvem odzivu na torkove vmesne volitve, na katerih so demokrati dobili večino v predstavniškem domu, medtem ko so v senatu republikanci ohranili večino.

"Danes gre za več kot samo za demokrate in republikance. Gre za to, da znova vzpostavimo nadzor in ravnotežje, ki sta zapisana v naši ustavi," je dejala in dodala, da si bo demokratski kongres prizadeval za rešitve, ki bodo združevale.

"Američani želijo mir, želijo rezultate," je poudarila Pelosijeva. Napovedala je, da si bodo med drugim prizadevali za znižanje stroškov za zdravstvo ter pocenitev zdravil na recept ter za vlaganja v infrastrukturo.

"Počistili bomo korupcijo, da bo Washington delal za vse Američane," je še dejala.

Profimedia
Demokratom po osmih letih večina v kongresu.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste