Dvoličnost

Imperator Donald Trump laže Američanom in izkorišča tujce

vm
19. 7. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški voditelj Donald Trump je v Beli hiši priredil razstavo predmetov, ki so jih izdelali v ZDA. Predstavil je po enega iz vsake od 50 zveznih držav in svetu sporočil, da ne bo več izkoriščal Amerike in ameriških delavcev ter kradel ameriškega premoženja.

Reuters
Bela hiša upa, da bo razstava ameriškim delavcem dokazala, da je administraciji Donalda Trumpa mar za njihove interese.

Trump si je na razstavi na glavo poveznil kavbojski klobuk, izdelan v Teksasu, mahal s palico za bejzbol, izdelano v Louisiani, in se usedel v gasilski avto, izdelan v Wisconsinu. Povedal je, da bo prekinil izkoriščanje Amerike in odpravil primanjkljaj v trgovini z Mehiko s prenovljenim sporazumom o trgovini v Severni Ameriki (Nafta). Na kritike, da njegova podjetja še vedno proizvajajo izdelke v tujini, na primer na Kitajskem, se ameriški predsednik ne ozira. Podobno velja za blagovne znamke njegove hčere Ivanke Trump.

Profimedia
V tovarnah, kjer izdelujejo čevlje za podjetje Ivanke Trump, ki hčerki ameriškega predsednika prinašajo milijone, delavci delajo za minimalno plačo.

Imperij

Trumpove največje in najbolj dobičkonosne posesti so na Irskem, v Kanadi, Panami, Braziliji in Azerbajdžanu, medtem ko gradnja poteka tudi v drugih državah. V največ primerih gre za prestižne hotele.

Mednarodni nepremičninski mogul

O kakšnem populističnem licemerstvu je govor, pričajo podatki o izvoru Trumpovega premoženja. Donald Trump je bil svetu pred nastopom predsedniškega mandata znan predvsem kot mednarodni nepremičninski mogul, katerega premoženje je bilo ocenjeno na 3,5 milijarde dolarjev. V (omejenem) finančnem poročilu, ki ga je javnosti predočil Trump, je navedenih 144 podjetij v 25 državah in na petih kontinentih, v katerih ima Trump svoje naložbe in lastniški delež. Večinoma gre za menedžerske dogovore glede golf igrišč v Združenih arabskih emiratih, nepremičninske projekte v Indiji in prodajo pijač v Izraelu.

Veliko poslov ostaja skritih

Trumpovi mednarodni posli so pritegnili pozornost ameriške javnosti, še posebej demokratov v času predsedniške kampanje. Zapletlo pa se je tudi na tujem, saj je Trumpov stolp v Istanbulu ob prepovedi potovanj v ZDA za državljane muslimanskih držav postal tarča verbalnih napadov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kljub številnim razodetjem iz poročila, ki ga je Trump objavil tekom predsedniške kampanje, so njegove lovke bržkone še bolj razprostrte in nevidne, zavrnil je namreč objavo svojih davčnih napovedi.

Profimedia
Orjaški Trumpov stolp v Istanbulu prinaša velike dobičke, zato predsednik očitno ne želi postati zgled za svojo restriktivno politiko.

»Proizvedeno v Ameriki« ne velja za Trumpove

Ob Trumpovem javnem nastopaštvu in temu primernem moraliziranju soočenje s tovrstnimi podatki še bolj krni osebno in politično integriteto ameriškega predsednika. Pod drobnogledom se je znašla tudi njegova hčerka Ivanka Trump, ki je uspešno trži svojo blagovno znamko. Visoke dobičke ji prinaša proizvodnja v ekonomsko šibkejših državah ter izkoriščanje poceni delovne sile v Bangladešu, Indoneziji in na Kitajskem.

Na razstavi so novinarji od tiskovne predstavnice Bele hiše Helen Ferre želeli izvedeti, ali bodo novi politiki sledil tudi Trumpov klan. Ferrejeva se je (ne)spretno izgovorila: »Na to vam bomo odgovorili.«

V Beli hiši bodo sicer nadaljevali domoljubne prireditve. Najprej bodo 24. julija slavili ameriške heroje, teden dni pozneje pa ameriške sanje. Karneval vulgarnega protislovja se torej nadaljuje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov