Arheologija

FOTO: Presenetljive najdbe na območju antičnega mesta Cezareja

S.R./STA
30. 4. 2017, 07.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Izraelski arheologi, ki v sklopu enega doslej največjih arheoloških projektov v Izraelu izkopavajo na območju antičnega pristaniškega mesta Cezareja, so v zadnjem času naleteli na najdbe, ki v novi luči osvetljujejo zgodovino mesta.

Profimedia
Ostanki Cezareje so danes priljubljena turistična zanimivost, med drugim v nekdanjem rimskem gledališču prirejajo koncerte.

Med izkopavanji so med drugim naleteli na oltar, posvečen rimskemu cesarju Avgustu, in ploščo iz biserovine z upodobitvijo sedmeroramnega svečnika. Plošča po mnenju arheologov datira v 4. ali 5. stoletje in priča o prisotnosti Judov v mestu v tistem času, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Cezareja, ki leži na obali Sredozemskega morja 50 kilometrov severno od Tel Aviva, je pred 2030 leti ustanovil Herod I. Veliki, ki je bil tudi kralj Judeje.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Profimedia

Po besedah arheologa Petra Gendelmana nekatere izmed najdb "popolnoma spreminjajo naše razumevanje dinamike tistega časa". Podpredsednik Fundacije Rothschild Cezareja Guy Swersky pa je izpostavil, da je bila Cezareja največje mesto od rimskih časov pa do križarskih vojn. "Bila je daleč najpomembnejše pristaniško mesto na Srednjem Vzhodu," je dejal. Omenjena fundacija in lokalne oblasti so projektu izkopavanja namenili 25 milijonov evrov. 

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja