Svet

To je drugi napadalec na bruseljskem metroju

G.G.
24. 3. 2016, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po terorističnih napadih v Bruslju si preiskovalci prizadevajo, da bi prijeli sodelavce samomorilskih napadalcev. Išče se moški v dežnem plašču in čepici, ki je bil na letališču v družbi 29-letnega Brahima El Bakraouija in 24-letnega Najima Laachraouija. Belgijska policija je danes objavila fotorobot moškega, ki je bil v družbi samomorilskega napadalca na metroju Khalida El Bakraouija. Moški na sliki je nosil veliko torbo, metro pa je zapustil še preden je Khalid aktiviral bombo.

Belgijska policija
Fotorobot drugega napadalca na bruseljskem metroju.

Po pisanju nekaterih medijev so iz varne razdalje, iz audija parkiranega pred stavbo letališča, dogodek opazovali še štirje moški. Eden od njih naj bi bil znan islamski skrajnež, ki naj bi bil na listi obveščevalnih služb. Poleg moških v audiju naj bi bile sumljive še osebe v renault cliu.

Belgijski mediji pišejo še o tem, da so nadzorne kamere na letališču posnele še četrtega moža, ki naj bi bil v navezi s teroristi. Možno je, da gre za drugega brata El Bakraoui, 27-letnega Khalida El Bakraouija. Če gre res za njega, je moral v 80 minutah priti do metroja, kjer se je pognal v zrak in povzročil smrt najmanj dvajsetih civilistov.

Preiskovalci sicer domnevajo, da je bil na metroju še drugi bombaš, kar pa še ni potrjeno. Na posnetkih nadzornih kamer s postaje podzemne železnice Maelbeek v Bruslju je mogoče opaziti moškega s sumljivo veliko torbo ob Khalidu El Bakraouiju.

Reuters

Abdeslam si želi izročitve v Francijo

Prijeti logistični vodja pariških terorističnih napadov Salah Abdeslam je izrazil željo, da bi ga čim prej izročili Franciji. Dodal je še, da ni vedel za napade v Bruslju.

Abdeslam je bil zagotovo v navezi z Laachraouijem, ki je bil zadolžen za izdelavo bomb, po neketarih informacijah pa naj bi iskal še morebitne tarče za teroristične napade v Nemčiji.  

Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu. To je bil večer, ko je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi. Na prvem zaslišanju je prav tako dejal, da se je v Parizu nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil.

Življenje se počasi normalizira

Žrtev eksplozij na bruseljskem mednarodnem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek se bodo po napovedih po vsej Belgiji danes ob 14.30 spomnili z minuto molka. Že v sredo opoldne so se žrtvam poklonili z minuto molka v Bruslju.

Čeprav se življenje v belgijski in evropski prestolnici počasi vrača v normalne tirnice, bo najmanj do sobote zaprto letališče.

Notranji ministri držav članic EU bodo o napadih ter boju proti terorizmu v Evropi začeli razpravljati ob 16. uri. Govorili bodo tudi o izvajanju zakonodaje na področjih, povezanih s terorizmom. Evropska komisija je novembra lani predstavila vrsto zakonodajnih predlogov za povečanje nadzora nad strelnim orožjem. Po napadih v Bruslju so se okrepili tudi pozivi Evropskemu parlamentu, naj čim prej potrdi dogovor o evropskem sistemu uporabe podatkov o letalskih potnikih (PNR), ki naj bi pomembno prispeval k učinkovitejšemu boju proti terorizmu.

Twitter
Na letališču sta se razstrelila Najim Laachraoui (levo) in Brahim El Bakraoui (v sredin), moškega s čepico pa še iščejo.

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste