Svet

"Dan groze za kanclerko Merkel"

STA
14. 3. 2016, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V eni najbogatejših nemških zveznih dežel Baden-Württembergu CDU prvič po vojni ni več najmočnejša stranka. Ta položaj je pripadel Zelenim, ki so tako prvič postali najmočnejša politična sila v kakšni zvezni deželi. V vseh treh deželah, kjer so v nedeljo potekale volitve, se sicer lahko veseli predvsem populistična Alternativa za Nemčijo.

Reuters
Angela Merkel

V Baden-Württembergu so največ glasov, dobrih 30 odstotkov, prejeli Zeleni, s 27 odstotki jim sledi CDU kanclerke Angele Merkel. Socialdemokrati (SPD) so z dobrimi 12 odstotki pristali šele na tretjem mestu - za AfD, ki je prejela kar 15 odstotkov glasov.

V Saški-Anhalt na vzhodu Nemčije je CDU s slabimi 30 odstotki sicer zabeležila zmago, a precej grenko. AfD se je tam uvrstila na kar drugo mesto in prejela več kot 24 odstotkov glasov, kar je najboljši rezultat za kakšno skrajno desno stranko v Nemčiji doslej.

Zmagovalci volitev v Porenju-Pfalškem so medtem z dobrimi 36 odstotki socialdemokrati (SPD), s slabimi 32 odstotki jim sledi CDU, AfD pa je pristala na tretjem mestu z dobrimi 12 odstotki podpore.

Poraz vladajočih konservativcev, ki so v primerjavi s prejšnjimi volitvami v vseh treh deželah izgubili podporo, in slavje do priseljencev in islama sovražne desnice, ki se je povsod izrazito okrepila, sta torej glavna zaključka nedeljskih volitev. Tudi koalicijski socialdemokrati so jo - z izjemo Porenja-Pfalškega - zelo slabo odnesli.

Da so tokratne deželne volitve nekakšen referendum o begunski politiki zvezne vlade, so se bolj ali manj vsi strinjali že dolgo pred samimi volitvami. Zato ne preseneča, da danes izide označujejo predvsem kot udarec kanclerki Merklovi - še posebej, ker je bila volilna udeležba v vseh treh deželah občutno višja kot na volitvah leta 2011.

"Dan groze za kanclerko Merkel," piše najbolj prodajani nemški dnevnik Bild in dodaja, da to, da so bile te volitve kazen za njeno begunsko politiko, bolj kot sam upad podpore CDU dokazuje vzpon AfD.

S tem se veselo strinjajo tudi v AfD. "Ljudje, ki so glasovali za nas, so glasovali proti tej begunski politiki. Naše stališče glede beguncev je zelo jasno: nobenih nočemo več sprejemati," je bil v nedeljo zvečer jasen namestnik vodje AfD Alexander Gauland.

"Ta večer ni želel nihče praznovati - ne SPD zmage v Porenju-Pfalškem in ne CDU zmage v Saški-Anhalt. Daleč stran v Münchnu pa bodo ljudje rekli, da je imel Horst Seehofer, vodja CSU, prav (...) Na naslednjem 'vrhu' treh predsednikov strank nekoč tako velike koalicije bi lahko zdaj on nastopil kot najmočnejši človek," piše konservativni Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Tekstonski premiki politične krajine

Ministrski predsednik Bavarske Seehofer se je medtem že oglasil - pričakovano z oceno, da smo priča "tektonskemu premiku politične krajine", in ponovno zahtevo, da mora Merklova spremeniti svojo politiko. "Osrednji razlog (za volilni izid) je begunska politika. Prav nobenega smisla nima, da se temu izogibamo," je dejal in posvaril, da bo unija CDU/CSU potrebovala veliko časa, da nadomesti to, kar je izgubila v minulega pol leta.

Kot še spominja FAZ, je CDU z Merklovo na čelu sicer v preteklosti utrpela že številne poraze na deželni ravni, a kanclerki je vedno znova uspelo, da so ceno za to plačali drugi in ne ona. "A zdi se, da se je z begunskim valom vse to spremenilo," dodaja časnik. Spori v CDU so namreč zdaj prvič zelo javni in pozivov, da mora kanclerka oditi, ni več mogoče preslišati.

V CDU so v nedeljo zvečer skušali stvari prikazati drugače in so poudarjali, da so v vseh treh deželah vendarle slavili tisti, ki zagovarjajo begunsko politiko kanclerke. Tako v CDU kot SPD so obenem zatrdili, da zvezna vlada svoje politike do beguncev in migrantov ne bo spreminjala. To je danes poudaril tudi tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"A vse to zatrjevanje nič ne pomaga. Nedeljski rezultat je tudi sporočilo zvezni kanclerki. To kažejo že same številke," piše danes na spletu dnevnik Welt in spomni, da je bila CDU še pred dobrega pol leta v anketah tako v Baden-Württembergu kot Porenju-Pfalškem daleč pred vso konkurenco, s "politiko dobrodošlice" pa je ta prednost izginila.

V tujini se strinjajo. "Udarec za Angelo Merkel," piše ameriški New York Times. "Protimigrantska stranka AfD je z drastičnimi pridobitvami pretresla politično krajino Nemčije," izpostavlja britanski Guardian. "Vzpon populistov udarec Merklovi in nemški socialdemokratom," se strinja španski El Pais in nadaljuje, da izid potrjuje sposobnost AfD, da "povsem spremeni politični sistem Nemčije". "Skrajna desnica v Nemčiji kaže svojo moč," menijo tudi pri francoskem Le Mondu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste