Svet

Po Siriji zdaj tolče še Turčija

T.C.
14. 2. 2016, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turčija je kljub dogovoru o končanju spopadov v Siriji v soboto več ur s topništvom obstreljevala Kurdske ljudske zaščitne enote (YPG) v Siriji. Napade nadaljuje tudi danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na turško agencijo Anadolu.

Med tarčami napadov, ki so jih turške sile izvedle z ozemlja Turčije ob meji s Sirijo, je bilo letalsko oporišče Menagh, ki so ga v četrtek zavzele kurdske sile. Viri v turški vojski so za turške medije povedali, da se bodo napadi na položaje YPG nadaljevali, dokler bo ta streljala na turške vojake.

Reuters
Promocija kulture?

Turški premier Ahmet Davutoglu je potrdil napade na YPG na severu Sirije ter skupino pozval k umiku z območja, ki ga je nedavno zavzela. Davutoglu je v izjavi za turško televizijo posvaril, da se bo Turčija maščevala, če sile YPG ne bodo zapustile oporišča, ki leži južno od sirskega mesta Azaz in blizu meje s Turčijo. Minister je še označil YPG za "teroristično skupino, povezano s sirskim režimom, ki sodeluje v ruskih zračnih napadih na civiliste".

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se je sklicevala na vojaške vire, je poročala tudi, da je turška vojska odgovorila na napade sil sirskega režima na obmejno točko turške vojske v regiji Hatay na jugu Turčije.

Turška televizija NTV pa je poročala, da so turške sile v mestu Kilis prijele tri domnevne pripadnike YPG. Podrobnosti niso navedli.

Sirija je turško bombardiranje obsodila in pozvala Združene narode, naj posredujejo.

ZDA pa so Turčijo pozvale, naj preneha napadati Kurde, kurdske sile pa, naj negotovih razmer po sklenitvi dogovora o končanju sirskega konflikta ne izkoriščajo za osvajanje novih ozemelj. "Zaskrbljeni smo zaradi razmer na območju severno od Alepa in si prizadevamo umiriti napetosti na vseh straneh," je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Turčija je pred tem v soboto napovedala, da bi lahko s Savdsko Arabijo začela skupno kopensko operacijo proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) v Siriji. Savdska Arabija je v soboto zvečer potrdila, da je za okrepitev boja proti IS že napotila vojaška letala v turško letalsko oporišče Incirlik.

Savdski general Ahmed al-Asiri je za arabsko televizijsko mrežo Al Džazira še dejal, da Savdska Arabija v boju proti IS načrtuje tudi kopensko operacijo, a da na območje še ni poslala svojih vojakov.

Dogovor o prekinitvi sovražnosti v Siriji, ki so ga v noči na petek v Münchnu dosegle svetovne sile, je tako pod velikim vprašajem, še preden naj bi sploh začel veljati. Dogovor predvideva končanje sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitev dostopa do humanitarne pomoči.

Končanje sovražnosti naj bi veljalo za vse z izjemo teroristov Islamske države in Fronte al Nusra. Namen prekinitve sovražnosti je obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov.

Reuters
Letalski napadi so naredili svoje.

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste