Estrada

Lažje je biti vojna dopisnica kot mama

Darka Tepina Podgoršek/revija Zvezde
14. 2. 2016, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Karmen Švegl se nam že nekaj časa ne oglaša več iz najhujših kriznih žarišč Bližnjega vzhoda. A ne zato, ker bi tam nehala iskati zgodbe, temveč ker je iz Libanona najlepšo prinesla s sabo domov, v Ormož.

Osebni arhiv
Čeprav je Karmen (na fotografiji z možem Gunnarjem) še pred Oskarjevim rojstvom zatrjevala, da bo, tudi ko bo mama, še naprej vojna dopisnica, zdaj o tem vendarle ni več tako prepričana.

Tik pred božičem je v Bejrutu rodila sina Oskarja. Razlogi za odločitev za porod v tamkajšnji zasebni bolnišnici so bili zdravstveni in Karmen je vesela, da se je vse dobro izteklo: »V Libanonu imajo zelo dobro, sicer zasebno zdravstvo in super zdravnike.« Kaj pa pomeni, če imaš v potnem listu kot kraj rojstva zapisan Bejrut? »Če potuješ v Izrael, verjetno nič dobrega, verjetno bodo znali biti sumničavi tudi Američani, pa morda še kdo. Sicer pa upam, da Oskar ne bo imel težav in da ta moja odločitev, da sem ga rodila v Libanonu, vendarle ni bila preveč nespametna. Navsezadnje je le malo eksotično biti rojen v Bejrutu in upam, da bo Oskarju všeč,« pravi Karmen, ki se je z možem že šalila, da je sin očitno rojen popotnik, saj je bil na poti iz Libanona zelo potrpežljiv. 

Že zdaj je zelo vesel, kadar ga oblečejo v zimski pajac, ker ve, da bo šel ven. Povsem utečenega ritma sicer še nima in Karmen se smeje, da je »bolj svobodomiseln dojenček. Že zdaj natanko ve, kaj hoče in kako to dobiti. Res je kar živahen in včasih se čudim, zakaj ne spi toliko kot kakšni drugi dojenčki. Pa moja mama pravi, da je očitno pač po svojih starših radoveden in poln energije.«

Karmen in njen mož, Danec Gunnar, s sinom govorita vsak v svojem jeziku: »Seveda upava, da bo usvojil oba jezika in se v obeh državah počutil čim bolj domače, tudi če bomo živeli kje drugje in se bo moral pozneje, verjetno v vrtcu, naučiti še tretjega jezika.« Tudi Gunnar preživi z malčkom veliko časa. Vozi ga na sprehode, saj oba rada hodita v naravo, na svež zrak, Oskar pa je navdušen tudi nad očkovim petjem, ki ga pogosto uspava. Kljub temu pa Karmen priznava, da si ni predstavljala, da je lahko vloga matere tako naporna: »Moram reči, da izjemno spoštujem vse mame, saj opravljajo veliko težje delo, kot je delo vojne dopisnice. Sama sem se v preteklosti, predvsem v Iraku in Siriji, znašla v fizično in psihično res precej težkih situacijah, toda po mesecu dni pomanjkanja spanja lahko potrdim, da je materinstvo vendarle večji napor. Ampak vsekakor vreden – imeti Oskarja je zagotovo najlepša stvar, ki se nama je z možem zgodila.«


Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste