Svet

Nemčija bo migrante izganjala po hitrem postopku

T.C.
12. 1. 2016, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška ministra za notranje zadeve Thomas de Maiziere in pravosodje Heiko Maas sta danes predstavila smernice za zaostritev zakonodaje, po kateri bi iz države lahko hitreje izgnali tujce, ki bi bili obsojeni za kaznivo dejanje. Do pobude je prišlo po nizu spolnih napadov in tatvin v več nemških mestih, ki so jih zagrešili prosilci za azil.

STA

Napadi, ki so jih migranti izvedli na ženske na silvestrsko noč v Kölnu, so močno razburile Nemčijo in tudi ostalo Evropo, predvsem pa so okrepili nasprotovanje politiki odprtih vrat do beguncev. Tudi kanclerka Angela Merkel se je zavzela, da ti zločini ne bi smeli ostati nekaznovani.

Glede na predloge, ki sta jih predstavila ministra, bi izgon doletel vse tujce, ki bi bili zaradi povzročitve telesne poškodbe, umora, posilstva, spolnega napada ali požiga obsojeni na več kot leto dni zaporne kazni.

Dosedanja zakonodaja je ukrep deportacije predvidevala za izrečene kazni za ta kazniva dejanja nad dve leti zapora. Zdaj bi načeloma izgon izvedli tudi za pogojne kazni.

S 1. januarjem je sicer v Nemčiji začela veljati strožja zakonodaja, ki omogoča tudi tehtanje "interesa države do deportacije" v primeru kriminalnih dejanj tujega državljana in njegovega "interesa do bivanja v državi zaradi npr. bivanja z družino.

"To je težak, a pravi odgovor države," je dejal de Maiziere in dodal, da bi ti predlogi lahko predstavljali tudi temelj prepotrebne pravosodne reforme v Nemčiji. Maas pa je dodal, da morajo v Nemčiji kriminalce konsistentno kazensko preganjati.

Reuters

Ministra sta še napovedala, da bosta zakonski osnutek predstavila čim prej. De Maiziere ga želi predstaviti vladi še ta mesec.

Tudi kanclerka je menila, da bi moral ta zakon začeti veljati čim prej, in se zavzela, da bi ga bundestag sprejel po hitrem postopku.

Poleg tega naj bi nemška vlada pospešila tudi sprejemanje zaostrene zakonodaje glede spolnih napadov, ki je v parlamentarni obravnavi že od poletja. V luči napadov v Kölnu pa vladajoča koalicija razpravlja tudi o uvedbi minimalnih zahtev za bivanje za priznane begunce, da bi se tako izognili getoizaciji in koncentraciji večjega števila beguncev na manjšem območju.

Nemčija je v lanskem letu sprejela preko 1,1 milijona prosilcev za azil in je najbolj obremenjena evropska država z begunci. Zaradi tega dejstva je vse več trenj znotraj vladne koalicije, pa tudi znotraj krščanskih demokratov pod vodstvom Merklove.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste