Svet

V Italijo lani prispelo manj beguncev kot v letu prej

T.C.
12. 1. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Italija je v lanskem letu zabeležila prihod 153.842 beguncev, kar je približno 17.000 manj kot v letu 2014. Medtem se Nemčija ubada s kar 1,1 milijona prosilcev za azil. Porast števila beguncev za petino beleži tudi Francija, a je z nekaj manj kot 80.000 prosilci za azil daleč zadaj za najbolj obremenjenimi evropskimi državami.

Reuters

Kot je ob svetovnem dnevu begunca danes sporočil katoliški sklad Migrantes, je v italijanskih begunskih centrih trenutno 103.792 beguncev. Velika večina tistih, ki so letos prispeli v Italijo, je moških - kar okoli 115.000. Žensk je bilo okoli 20.000, a je to kar 15 odstotkov več kot leta 2014.

Reuters
Nezadovoljni migranti.

V Italijo je v letu 2015 prispelo tudi okoli 15.000 mladoletnikov brez spremstva odrasle osebe. Večina jih je bilo sicer starih 16 ali 17 let.

Je pa v lanskem letu več pribežnikov zaprosilo za azil. Leta 2014 je za azil zaprosilo 64.689 ljudi, lani pa 82.940. A lani je bilo ugodeno le 42 odstotkom prošenj, medtem ko jih je bilo še leta 2014 uspešnih 60 odstotkov.

Katoliški sklad je še sporočil, da je papežev poziv septembra, naj večjo milost do beguncev pokažejo tudi župnije, naletel na plodna tla. Župnije in samostani so sprejeli dodatnih 4000 beguncev in zdaj skrbijo za skupaj 27.000 beguncev.

V skladu z dogovorom na evropski ravni bi sicer italijansko breme beguncev morale sprejeti tudi ostale evropske države, ki bi si morale razdeliti približno 160.000 beguncev iz Italije in Grčije. To bi pomenilo, da bi moralo dnevno iz Italije oditi približno 80 beguncev. A doslej jih je bilo dejansko tega deležnih le peščica.

Reuters
V Niklu nabavijo kolesa in se podajo na Norveško.

Poleg tega se je preko poletja in jeseni več kot očitno begunska in migrantska pot, ki je v minulih letih še potekala predvsem iz Libije preko Sredozemskega morja proti Italiji, preusmerila preko Turčije, Grčije in Balkana proti Nemčiji in severnoevropskim deželam.

Največje breme je lani v Evropi nosila Nemčija, kamor je po ocenah nemških oblasti prispelo 1,1 milijona beguncev. Po drugi strani pa je po svoje presenetljivo precej manj obremenjena Francija, kjer je za azil lani zaprosilo 79.130 ljudi, kar je sicer približno za 20 odstotkov več kot leta 2014. A le 31,5 odstotka od teh prosilcev je bilo uspešnih, je povedal generalni direktor francoske agencije za zaščito beguncev Pascal Brice.

Največje število prosilcev je prišlo iz v vojni uničene Sirije in Sudana, a že na tretjem mestu po številčnosti so prosilci s Kosova. Tako je za azil v Franciji zaprosilo 5200 Sircev ali 66 odstotkov več kot leta 2014. Vsi so dobili azil, je povedal Brice.

Za 70 odstotkov je več tudi prosilcev iz Sudana; lani jih je bilo 5200. A ocenjuje se, da gre večinoma za tiste, ki so obupali, da bi se lahko prebili do Velike Britanije, saj je v pristaniščih na severu Francije veliko šotorišč, v katerih so predvsem migranti iz Sudana.

Za 92 odstotkov pa je poraslo tudi število prosilcev iz Kosova. Kar 4650 Kosovcev je lani zaprosilo za azil v Franciji.

Profimedia

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste