Svet

Združenje DrogArt pridobilo novo svetovalnico

sta
4. 11. 2015, 13.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi povečanega povpraševanja po svetovalnih in terapevtskih storitvah so v Združenju DrogArt oz. Centru za svetovanje in psihoterapijo danes odprli nove prostore. V centru so s svojim programom na voljo vsem, ki se zaradi prepovedanih drog ali alkohola znajdejo v kakršnihkoli težavah, je ob odprtju prenovljenega centra dejala Anja Mihevc.

STA

Kot je na novinarski konferenci poudarila vodja centra Mihevčeva, se v svetovalno-terapevtski program vključuje vedno več uporabnikov, ki imajo težave predvsem zaradi uporabe klubskih drog, kot so kokain in amfetamini, ter novih sintetičnih drog. "Zaradi uporabe drog so se začeli soočati predvsem s težavami v odnosih z bližnjimi, prijatelji in sodelavci, mnogi pa so že razvili različne psihične težave ali zasvojenosti," je dodala.

DrogArtova strokovna delavka Mina Paš je spregovorila o dosedanjem delu centra oz. svetovalnice, ki temelji na humanistično-relacijskem pristopu k uporabnikom drog. Poudarila je pomembnost tega pristopa, saj so po novejših raziskavah relacijske travme izjemno pomemben dejavnik pri razvoju odvisnosti. Do ozdravitve pa po njenem mnenju lahko pride "samo v odnosu, ki ga uporabniku ponuja tovrstna terapija".

STA
Anja MIhevc

Mihevčeva pa je poudarila, da je njihov program uspešen in učinkovit, kar kaže tudi raziskava. Število vključenih v program se je v zadnjih dveh letih podvojilo, odstotek uspešno zaključenih in še vključenih uporabnikov v letu 2014 pa je 64-odstoten, je pojasnila Mihevčeva.

Uspešnosti programa po prepričanju sogovornic botruje tudi to, da je DrogArtov svetovalno-terapevtski program popolnoma prilagojen posamezniku, edini pogoj za vključitev v program pa je uporabnikova motivacija za spremembo, abstinenca ni pogoj za vključitev.

Program poteka enkrat ali dvakrat tedensko na individualnih ali skupinskih srečanjih, poleg svetovalno-terapevtske obravnave pa vključuje tudi širšo psihosocialno obravnavo, kar je pri obravnavi odvisnosti po navedbah Pašove zelo pomembno. Uporabnikom, njihovim staršem, pedagoškim in drugim strokovnim delavcem pa je na voljo tudi enkratno svetovanje ali informiranje, na katerem lahko dobijo informacijo o drogah in zmanjšanju tveganj ob njihovi uporabi.

STA
Mina Paš

Združenje DrogArt je sicer zasebna neprofitno-prostovoljska organizacija, ustanovljena leta 1999 z glavnim namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi. Program svetovanja sofinancirajo ministrstvi za delo in za zdravje, ljubljanska mestna občina, urad za mladino in Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste