Svet

Podpisano premirje v Mjanmaru, a ne z vsemi

b.k.
15. 10. 2015, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Mjanmaru je bil podpisan sporazum o premirju z osmimi uporniškimi vojskami. Nekaj večjih oboroženih skupin je podpis sporazuma zavrnilo

Reuters

Mjanmarska vlada in osem manjših etničnih uporniških vojsk so podpisali sporazum o premirju, ki predstavlja prvi korak za končanje več kot šest desetletij vojn na tem ozemlju. A politično zmago kali dejstvo, da več močnejših uporniških skupin sporazuma ni podpisalo.

Sporazum so na slovesnosti v glavnem mestu Najpjidav podpisali predstavniki uporniških skupin in mjanmarski predsednik Then Sein.

Sprejetje sporazuma prihaja tik pred novimi splošnimi volitvami, ki so razpisane za 8. novembra, in bodo pripeljale do novega parlamenta in posledično do imenovanja novega predsednika države.

Mjanmar je leta 2011 osupnil svet s političnim in gospodarskim odpiranjem po tem, ko je bil kar pol stoletja pod ostro vojaško vladavino. Lepo zveneče reforme so po njihovih uvedbah leta 2011 večinoma zastale, primer česar je tudi mirovni sporazum, katerega podpis so zavrnile ravno največje uporniške etnične vojske.

Zavrnitev podpisa sporazuma s strani večjih vojsk, je predsednika Seina oropala največjega dosežka njegovega petletnega mandata. Dogovor o sporazumu, ki ga je Sein dosegel marca so Združeni narodi označili za »zgodovinski in pomenljiv dosežek.«

Še vedno pa sporazum predstavlja prvi korak h koncu šest desetletij spopadov med etnično burmansko vlado in različnimi manjšinskimi etničnimi skupinami, ki zahtevajo več samostojnosti in nadzora nad svojimi naravnimi viri.

Etnične skupine, ki predstavljajo kar 40 odstotkov od 52 milijonov prebivalcev, so postale žrtve vojaških zlorab in diskriminacij na področjih od zdravstva in izobraževanja do infrastrukture in energije. Najbolj znana med njimi je najbrž muslimanska manjšina Rohingja, ki ji je vlada v začetu letošnjega leta odvzela volilno pravico, po pritiskih budističnih nacionalistov.

Več etničnih vojsk je s svojim bojem začelo po osamosvojitvi Mjanmara od Britancev leta 1948. Državljanski nemiri upočasnjujejo razvoj v eni izmed najrevnejših držav v tej jugovzhodni Aziji.

Med skupinami, ki sporazuma niso podpisale so tudi Vojska za neodvisnost Kačinov, Državna vojska Šan in Vojska združene države Wa.

»Moramo se dalje boriti za našo svobodo, naše politične pravice,« je dejal Thar Telefon Kyaw, generalni sekretar narodnoosvobodilne vojske Ta'ang, ki je prav tako zavrnila podpis. Poudaril je, da vojska ne bo podpisala nobenega sporazuma o premirju, ki ne bo zagotavljal federalne unije, ki jim je bila obljubljena pred več kot šestdesetimi leti.

Federalna ureditev bi etničnim skupinam omogočila večji nadzor nad svojimi naravnimi viri in jim dala besedo pri vprašanjih povezanih s projektom naftovoda do Kitajske, ki je razselil ljudi in uničil njihova domovanja.

Podpisniki sporazuma bodo odstranjeni iz seznama »terorističnih skupin,« kar jim bo omogočalo lažjo vključitev v družbeno življenje svojega ljudstva.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste