Svet

Putin porazil Obamo

Črt Kaker
30. 9. 2015, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ponedeljek pozno zvečer smo bili po več kot dveh letih priča srečanju med ameriškim in ruskim predsednikom. Tema pogovorov? V prvi vrsti sta se svetovna voditelja ukvarjala z iskanjem rešitve za vojno v Siriji in boj proti islamistom IS, nista pa se mogla izogniti niti krizi v Ukrajini.

Reuters

Voditelja, ki sta se sestala v Združenih narodih, kjer poteka letna generalna skupščina te svetovne organizacije, sta se na pogovorih za zaprtimi vrati zadržala več kot pol ure dlje, kot je bilo načrtovano. Pogovor se je sicer začel s kratkim rokovanjem za kamere, kislih obrazov in brez nasmehov. Po pogovorih je sicer pred sedmo silo stopil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je povedal, da je bil pogovor konstruktiven, posloven in odkrit. »Z ZDA lahko najdemo skupne točke in verjamem, da je sodelovanje ne glede na naše razlike med nami mogoče,« je v izredno spravljivem tonu poudaril Putin.

SKUPNE TOČKE, VENDAR BREZ REŠITVE

Voditelja sta sicer polovico časa namenila pogovoru o Siriji, polovico pa pogovoru o Ukrajini. Ameriški predsednik izjav po koncu srečanja ni dejal, saj se mu je mudilo na tradicionalni sprejem, ki ga ameriški predsednik pripravi za svetovne voditelje, ki se udeležujejo generalne skupščine Združenih narodov.

Se je pa pred ruskimi novinarski pojavil ruski predsednik, ki je dejal, da sta se z Obamo strinjala, da se morata vojski ZDA in Rusije dogovarjati in usklajevati, da ne bo kakšnih neljubih incidentov v Siriji. Znano je namreč, da je pred dnevi zračne napade na položaje skrajnežev Islamske države začelo tudi rusko vojno letalstvo.

Neimenovani ameriški vir iz Obamove administracije je poudaril, da so ZDA pripravljene sodelovati s katerimkoli narodom, tudi Rusi in Iranci, samo da se razreši in konča prelivanje krvi v Siriji. »Vendar ne za ceno sodelovanja z Bašarjem Al Asadom,« je bil nedvoumen predstavnik ameriške administracije.

Reuters

JEDRO SPORA OSTAJA AL ASAD

Osnovo jabolko spora med Zahodom na eni strani in Rusijo ter Iranom na drugi je, ali naj Bašar Al Asad ostane ali gre. Zahod namreč svoje sodelovanje z Rusijo pogojuje z zahtevo, da mora Al Asad čim prej zapustiti svoj položaj, ruski predsednik pa je prepričan, da bi zahodne sile naredile veliko strateško napako, če v boj proti Islamski državi ne bi vključile sirskega predsednika.

Putin je ob tem pripomnil, da zahodne države ne morejo odločati o prihodnosti sirskega naroda. »Noben voditelj ni pristojen, da bi odločal o tem, kdo bo vodil Sirijo,« je dejal Putin, ki je v svojem nagovoru generalni skupščini omenil možnost političnih reform v Siriji in naznanil, da je sirski predsednik pri tem pripravljen sodelovati.

Z AL ASADOM PROTI ISLAMISTOM?

Tudi nekatere evropske države – velja izpostaviti predvsem Nemčijo – počasi le dojemajo resnost stanja v Siriji. In evropske države so se znašle na prelomu. Ali še naprej slediti ameriški zunanji politiki in zahtevati odhod sirskega predsednika Bašarja Al Asada ali pa, kot predlaga ruski predsednik Putin, z Al Asadom skleniti zavezništvo v boju proti skrajnim islamistom Islamske države. In glede na to, da se sirski spor vleče že dlje, kot je v Evropi trajala prva svetovna vojna, postaja možnost sodelovanja z Al Asadom vse verjetnejša in je po mnenju nekaterih analitikov ni mogoče izključiti.

Ameriška administracija pa medtem še vedno vztraja, da z diktatorjem Al Asadom ne želijo imeti opravka, hkrati pa so zavezniki avtokratskega dinastičnega režima v Savdski Arabiji, ki zadnja leta skrajnim islamistom v Siriji namenja na milijone ameriških dolarjev pomoči. In podobno je v ostalih zalivskih državah, ki so ameriške zaveznice. Bahrajn, Združeni arabski emirati, Katar in Oman, kjer živijo skoraj izključno sunitski muslimani, niso ravno zgled demokratične države.

Reuters

AMERIŠKA POLITIKA JE ZGREŠENA

V preteklih letih se je ameriška politika do Sirije po mnenju političnih analitikov izkazala za popoln polom. Vse države, ki jih je zajela arabska pomlad, so danes v veliko slabšem položaju, kot so bile pred tem. V Libiji divja krvava državljanska vojna, Tunizija se še vedno pobira po krvavih napadih islamistov, v Egiptu je znova na oblasti vojaška hunta.

Toda največji politični in vojaški poraz ZDA v tem trenutku doživljajo v Siriji. Zadnji v vrsti ameriških polomov se je zgodil pred dnevi, ko je skupina sirskih upornikov, ki so jih izurile in oborožile ZDA, del streliva in vojaške opreme predala fronti Al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. ZDA sicer letno za urjenje in oboroževanje sirskih upornikov namenijo skoraj 500 milijonov dolarjev. Po načrtu naj bi sicer oborožili približno 5400 skrbno izbranih sirskih borcev letno. A ker so težko našli primerne kandidate, so jih le nekaj sto. Tako je resnično prišel čas, da ZDA dobro premislijo, ali je njihova politika uspešna ali pa ni morebiti prišel čas, da se konča trpljenje milijonov Sircev, ki danes množično bežijo v Evropo.

Reuters

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste