Svet

Nemški policijski sindikat bi val migrantov zajezil z nadzorom na mejah

STA
11. 8. 2015, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemški policijski sindikat je danes pozval k vnovičnemu nadzoru na notranjih mejah schengenskega območja ter zahteval več osebja, da bi se lahko soočili z rekordnim valom migrantov.

Reuters

"Iz našega vidika bi bil ponoven nadzor na mejah najprimernejši ukrep," je poudaril vodja sindikata Rainer Wendt v pogovoru za časnik Passauer Neue Presse. Kot je pojasnil, bi nadzor na mejah omogočil vrnitev migrantov v državo, kjer so vstopili v schengensko območje in kjer bi lahko zaprosili za azil.

Nemčija, ki je najbolj priljubljena destinacija za prosilce azila v Evropi, letos pričakuje kar 500.000 beguncev, kar je več kot dvakrat več od lanskih 200.000. Z navalom prišlekov oz. njihovo nastanitvijo pa se le stežka sooča, navajajo nemški uradniki.

Policijski sindikat za soočenje s krizo s priseljenci želi še 1000 policistov, kako je videti delo preobremenjenih policistov, pa so danes v vasi Deggendorf blizu meje z Avstrijo pokazali tudi nemškemu notranjemu ministru Thomasu de Maizieru.

Tam policisti in drugo osebje v 50 kontejnerjih, ki služijo kot pisarne, fotografirajo, registrirajo in zdravstveno pregledujejo več sto migrantov, ki jih vsak dan prestrežejo na vlakih in avtocestah na Bavarskem. Ker v schengenskem območju ni več mejnega nadzora, so policisti ob navalu beguncev poostrili nadzor na vlakih, letalih in avtocestah. Minister je Wendtu obljubil, da bodo na Bavarsko napotili še okoli sto policistov, ki bodo pomagali pri registraciji priseljencev.

De Maiziere je ob tem poudaril, da begunci, ki potrebujejo mednarodno zaščito, lahko ostanejo v Nemčiji, tisti, ki tega ne potrebujejo, pa bi morali "kar se da hitro zapustiti državo".

Nemčija razmišlja o različnih ukrepih, s katerimi bi predvsem prišleke z Zahodnega Balkana odvrnila od iskanja azila na svojih tleh. Za azil je letos v Nemčiji zaprosilo slabih 100.000 ljudi z Zahodnega Balkana, a le redki med njimi lahko računajo na ugodno razrešitev prošnje. Na drugi strani so v Nemčiji v enakem obdobju prejeli 44.000 prošenj za azil s strani beguncev iz Sirije, ki so jim v 85 odstotkih odobrili zaščito.

Zaradi tega naj bi s posebnim zakonom poskrbeli, da bi pri očitno neutemeljenih prošnjah za azil, pri čemer gre predvsem za prošnje migrantov z Balkana, izrekli prepoved ponovnega prihoda in prebivanja za schengensko območje. Ta zakon naj bi v veljavo stopil že ta mesec.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste