Svet

Kosovska skupščina v drugem poskusu podprla ustanovitev posebnega sodišča

STA/M.J.
3. 8. 2015, 21.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kosovska skupščina je danes popoldne pričakovano sprejela ustavne spremembe, ki odpirajo pot za vzpostavitev posebnega sodišča za vojne zločine, ki so jih med in po konfliktu na Kosovu v letih 1998-2000 storili pripadniki OVK. Od 120 je bilo na glasovanju prisotnih 88 poslancev, od tega jih je 82 glasovalo za, pet proti, eden pa je bil vzdržan.

Arhiv Svet24

Ustavne spremembe je v petek soglasno sprejela vlada v Prištini in jih posredovala skupščini. Zdaj, ko so jih poslanci potrdili, lahko vlada skupščini posreduje še predlog zakonodaje o omenjenem sodišču, ki naj bi med drugim preiskalo tudi obtožbe o trgovini z organi srbskih civilistov na Kosovu. Ta je že pripravljen, tako da naj bi iz vlade v parlament romal že danes in ta naj bi o njem razpravljal še nocoj, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Današnja razprava je bila sicer burna, trajala pa je kar pet ur. Glasna je bila predvsem opozicija, ki oblikovanju sodišča odločno nasprotuje, saj je prepričana, da bo to nepravično, selektivno in bo ogrozilo suverenost Kosova. Kot opozarja, bo sodišče preganjalo le pripadnike nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ne pa tudi srbskih zločinov na Kosovu. Vladi opozicija tudi očita, da je s tem, ko je pristala na sodišče, popustila pod pritiskom iz tujine, v prvi vrsti s strani ZDA.

"Sami iz sebe delamo pošasti," je v razpravi danes opozoril vodja Zavezništva za prihodnost Kosova Ramush Haradinaj in nadaljeval, da "nismo bili pošasti, bili smo žrtve". Namesto načrtovanega sodišča je predlagal oblikovanje posebnega sodišča s kosovskimi, ne pa tujimi sodniki in tožilci. "Ti diplomati bodo čez šest mesecev odšli s Kosova, na vas pa bo, da se soočite s sramoto," je sporočil vladni strani.

Poslanci koalicijskih strank so se večinoma strinjali, da sodišče ni idealna rešitev in da bo verjetno res nepravično, a poudarjali, da je to edini in nujen način, da se odpravi vsak sum o vojnih zločinih, ki naj bi jih nad srbskim prebivalstvom izvajali pripadniki OVK. "Iskanje resnice o posamičnih obtožbah iz obdobja med in po vojni je izziv, s katerim se moramo soočiti," je pred poslanci danes poudaril tudi premier Isa Mustafa.

"Tudi jaz mislim, da bi bilo veliko bolje, če bi se ta proces odvijal na Kosovu in bi bili sposobni izvesti neodvisna sojenja, a na žalost so pogoste napake v vladavini prava vplivale na to, da se je izgubilo zaupanje mednarodne skupnosti, da se lahko ta proces vodi v naši državi. In to je bistvo tega problema," je dejal Mustafa in ponovil, da je edina država, ki je odgovorna za zločine, storjene na Kosovu v letih 1998-1999, Srbija.

Vlada premierja Mustafe je ustavne spremembe, ki bi odprle pot posebnemu sodišču, prvič predlagala že v začetku marca, a jih je parlament nato junija zavrnil. Za spremembe je takrat glasovalo 75 poslancev, medtem ko je za sprejetje potrebna dvotretjinska večina, 81 glasov. Eden od poglavitnih argumentov opozicije danes je bil, da je protiustavno, da parlament odloča o amandmaju, ki ga je enkrat že zavrnil, a premier je zatrdil, da je vse v skladu z ustavo in zakoni.

Predsednik parlamenta Kadri Veseli je sicer spomladi zaprosil ustavno sodišče za mnenje glede načrtovanih sprememb ustave in sodišče je 15. aprila presodilo, da te niso problematične.

Proti ustavnim spremembam je junija med drugim glasovalo 13 od skupno 35 poslancev vladajoče Demokratske stranke Kosova (DPK) zunanjega ministra Hashima Thacija. Prav od te stranke je bilo tako danes odvisno, ali bodo spremembe tokrat šle skozi parlament ali bodo znova padle. Kot sta poročala srbska tiskovna agencija Tanjug in Beta, je Thaci še danes, tik pred zdajci, pritiskal na svoje poslance, naj glasujejo za.

Kot jih je opozoril, bi z glasovi proti najbolj škodili prav lastni stranki. "Če želite konec DPK, potem ne glasujte za posebno sodišče. S sodiščem ali brez njega, v trenutku, ko ne bomo več na oblasti, bomo tarča obtožb s strani vlade, ki bo prišla," jim je med drugim položil na srce Thaci, sicer nekdanji politični voditelj OVK in premier Kosova. Proti naj bi nato danes glasovala le še dva poslanca DPK, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste