Lastno olivno olje si v slovenski Istri pridela skoraj vsaka družina. Vendar pa oljkarstvo postaja vse zahtevnejše, saj se po lanski slabi letini tudi letos obeta slabši pridelek.
SKROMNA LETINA
Kakšno letino pričakuje, smo povprašali absolutnega šampiona za ekološko pridelano olivno olje in dobitnika številnih domačih in mednarodnih priznanj: »Posledice lanskih vremenskih razmer bodo vplivale tudi na letošnjo letino. Poleg tega so bile določene sorte, predvsem istrska belica, v fazi cvetenja podvržene visokim temperaturam, kar je seveda negativno vplivalo na plodnost. Vsekakor pa menim, da bo boljša od lanske letine,« je povedal Janko Franc Morgan iz Grintovca pri Šmarjah pri Kopru.
PAVJE OKO
Oljkarji se niso še povsem znebili lanskega množičnega pojava oljčne muhe, letos pa se bojujejo še s pavjim očesom. »Posledica pavjega očesa je osip oljčnih listov, in če je ta velik, oljka nima rodnosti. V tekočem letu najprej obnovi listno maso, šele v naslednjem letu pa ima ponovno zadovoljivo rodnost,« pojasnjuje Morgan. Oljkarji pripisujejo zasluge za slabo letino tudi birokratom, saj so učinkovita škropiva, ki jih uporabljajo v sosednjih državah, pri nas prepovedana. Mnogi menijo, da bi Slovenija morala dovoliti vsaj enaka škropiva, kot jih imata sosednji državi Italija in Hrvaška. Nekateri obupajo nad pridelovanjem olivnega olja, sploh pa na ekološki način, Morgan pa vztraja: »Pred desetimi leti, ko sem se odločil za ekološko oljkarstvo, sem vedel, da je to dolgoročna odločitev. O preusmeritvi sploh ne razmišljam.«