Svet

Umirajoči sin ga je prosil, naj ne prepusti države Clintonovi

STA/J.P.
3. 8. 2015, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaradi naraščanja nezaupanja do predsedniške kandidatke Hillary Clinton med ameriškimi demokrati se zadnje dni vse bolj krepijo ugibanja o tem, ali se bo za kandidaturo morda odločil tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden. Demokratska kampanja je sicer v veliki meri v senci republikanske.

Wikipedia
Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden.

Olja na ogenj ugibanj je v soboto prilila kolumnistka New York Timesa Maureen Dowd, ki je napisala, da je Beau Biden, tik preden je maja umrl za možganskim rakom, prosil očeta, naj kandidira in ne prepusti države Clintonovi, ker da bodo ZDA veliko na boljšem z vrednotami družine Biden kot pa družine Clinton.

Joseph Biden naj bi se o kandidaturi dokončno odločil septembra. Tako vsaj pravijo tisti, ki so mu blizu, saj sam o tem molči. Sedaj je star 72 let in bi bil v primeru izvolitve najstarejši kandidat v zgodovini, ki mu je to uspelo. Iskanje rezervne možnosti se je okrepilo po objavi anket, ki kažejo na naraščanje nezaupanja volivcev do Clintonove.

Temu naj bi v določeni meri botroval škandal z elektronsko pošto, ko je vodila State Department, v določeni meri pa skrivanje pred novinarji in vse več vprašanj glede njene etičnosti. V četrtek je prišla na dan novica, da je Clintonova kot državna sekretarka posredovala za banko UBS, ki je potem nakazala veliko vsoto fundaciji njenega moža in Billa Clintona povabila na predavanje za 1,5 milijona dolarjev.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki se prav tako poteguje za predsedniško nominacijo demokratov, na svojih zborovanjih dobiva vedno več privržencev, ki se strinjajo z njegovim glavnim poudarkom. - da je v ZDA napočil čas, da politika začne delati za srednji razred in ne več za milijarderje kot doslej. Veter v Sandersova jadra pošilja statistika, ki kaže, da so po zadnji veliki krizi najbogatejši še bolj obogateli, večina pa se trudi za preživetje.

Demokrati za zdaj še niso določili nobenega soočenja.

Vodstvo demokratske stranke sicer nikakor ne sprejema možnosti, da bi bil Sanders, ki se razglaša za socialista, sposoben zmage na splošnih volitvah proti republikancu, zato išče še kakšno rezervno možnost, kar bi lahko bil prav Biden, ki ima 36 let kongresnih izkušenj ter dobro pozna zunanjo in notranjo politiko.

Zadnja anketa univerze Quinnipiac kaže, da bi tako Clintonova kot Biden zlahka ugnala trenutno vodilnega republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Vendar pa to ne pove veliko, saj bi ga po anketi CNN premagal tudi Sanders.

Dowdova ocenjuje, da ima Clintonova trenutno to veliko srečo, da se sooča z absurdno dolgim seznamom republikanskih kandidatov, ki so v senci megalomanskega Trumpa.

Republikanci se medtem pripravljajo na četrtkovo prvo televizijsko soočenje v Clevelandu, ki ga javnost pričakuje z velikim zanimanjem, v prvi vrsti zaradi newyorškega milijarderja Trumpa.

Soočenje organizira televizija Fox, ki bo v času največje gledanosti na oder postavila deset kandidatov z največ podpore v povprečju petih zadnjih velikih anket. Ena od teh je anketa televizije NBC in časopisa Wall Street Journal, ki daje Trumpu 19 odstotkov podpore. Na drugem mestu je guverner Wisconsina Scott Walker s 15 odstotki pred Jebom Bushem s 14 odstotki in temnopoltim zdravnikom Benom Carsonom z desetimi odstotki.

Za zdaj kaže, da se bodo na soočenje uvrstili še zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, senator iz Kentuckyja Rand Paul, senator s Floride Marco Rubio, guverner New Jerseyja Chris Christie, nekdanji guverner Teksasa Rick Perry in guverner Ohia John Kasich.


Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste