Svet

Grški parlament potrdil drugi sveženj reformnih ukrepov

STA
23. 7. 2015, 07.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grški parlament je danes v zgodnjih jutranjih urah potrdil nov zakonodajni sveženj reform, ki so pogoj za nadaljnjo mednarodno finančno pomoč državi. Tiskovna agencija dpa poroča, da je reforme podprlo 230 poslancev, proti jih je bilo 63, pet se jih je vzdržalo, dva pa sta bila odsotna.

Wikipedia

Gre za drugi paket zahtevanih ukrepov, potem ko so prvega grški poslanci potrdili prejšnji teden. Drugi paket med drugim v grški pravni red vnaša evropska pravila o reševanju bank, ki so bila sprejeta leta 2013, ko so se v težavah znašle ciprske banke.

Pravila zagotavljajo jamstvo vlog v višini do 100.000 evrov. Poslanci so odločali tudi o spremembah civilnega pravosodnega sistema, s katerimi naj bi pospešili postopke in zmanjšali njihove stroške.

Odločanje poslancev je bil vnovičen test trdnosti vlade premiera Aleksisa Ciprasa, ki se je ob glasovanju o prvem paketu reformnih ukrepov moral soočiti z uporom znotraj svoje stranke. Cipras je dan po uporu precejšnjega dela poslancev Sirize, ki so v parlamentu glasovali proti reformam in varčevanju, preoblikoval vlado.

Cipras je pred glasovanjem povedal, da je ponosen na svoj boj za zaščito ključnih interesov Grčije, kot je obljuba o prestrukturiranju dolga. Poudaril je tudi, da je normalizacija finančnega sistema prioriteta vključno z zaščito državljanov z nizkimi dohodki.

Proti drugemu paketu reform je tokrat glasovalo 36 od 149 poslancev vladajoče stranke Siriza. To je dva manj kot pri glasovanju za prvi paket. Premislil si je nekdanji finančni minister Janis Varufakis, ki je tokrat glasoval za reforme.

Grški sindikat javnega sektorja ADEDY je medtem zvečer pripravil proteste pred parlamentom, kjer se je zbralo okrog 9000 ljudi, ki so spet metali molotovke in policija je ponovno uporabila tudi solzivec.

Grčija je v ponedeljek, potem ko ji je Evropska komisija izplačala premostitveno posojilo v vrednosti 7,16 milijarde evrov, poplačala zapadle dolgove Mednarodnemu denarnemu skladu in izpolnila finančno obveznost do Evropske centralne banke.

Reformni ukrepi pa so pogoj za začetek pogajanj o tretjem paketu pomoči, ki bi lahko bil vreden do 86 milijard evrov in ki ga Atene želijo skleniti do 20. avgusta.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste