Svet

Avstrija in Slovaška podpisali dogovor o prerazporeditvi beguncev

sta/mv
21. 7. 2015, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je danes s slovaškim kolegom Robertom Kalinakom podpisala dogovor o začasni namestitvi 500 beguncev, ki so v Avstriji zaprosili za azil, na Slovaškem.

Reuters

"To je majhna razbremenitev za Avstrijo in resnično velik znak solidarnosti Slovaške," je ob podpisu dogovora pred novinarji na Dunaju povedala Mikl-Leitnerjeva. Tudi Kalinak je poudaril, da je Slovaška s tem želela predvsem izkazati solidarnost.

Dodal je, da je Avstrija Slovaški velikokrat priskočila na pomoč, med drugim s podporo za vstop v schengensko območje. "Plačati želimo naše dolgove," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

V skladu z dogovorom bo Slovaška poskrbela za nastanitev 500 migrantov, njihovo preskrbo in čiščenje prostorov ter dobavo elektrike, plina in vode, uredila pa bo tudi vsa potrebna dovoljenja. Avstrija bo nosila stroške oskrbe in varnostne službe.

Kot je poudarila Mikl-Leitnerjeva, je ta rešitev za Avstrijo ugodnejša, kot če bi prosilci za azil ostali na njenih tleh. Konkretnih številk pri tem ni navedla, kot tudi ne Kalinak.

Petstoterico prosilcev azila, ki so sedaj nameščeni v kraju Traiskirchen južno od Dunaja, bodo nastanili v študentskem naselju tehnične univerze v kraju Gabčikovo na zahodu Slovaške, ob meji z Madžarsko. Za ta kraj, ki glede na podatke iz spletne enciklopedije Wikipedia šteje 5100 prebivalcev, pri čemer naj bi jih bilo 90 odstotkov madžarskega porekla, naj bi bil dogovor sporen.

Dogovor sicer še določa, da bodo 250 oseb v Gabčikovo preselili avgusta, 250 pa septembra. Kot je danes še poudarila avstrijska ministrica, gre za začasno namestitev - dokler ne bo sklenjen azilni postopek v Avstriji.

Avstrija je v prvem trimesečju letos prejela največje število prošenj za azil glede na število prebivalcev med članicami EU za Madžarsko in Švedsko, kažejo zadnji podatki Eurostata.

To je v ponedeljek na srečanju notranjih ministrov EU, na katerem so dosegli dogovor o razporeditvi približno 55.000 beguncev v prihodnjih dveh letih, izpostavila tudi Mikl-Leitnerjeva, ko je dejala, da Avstrija že obravnava več kot pravičen del prošenj beguncev.

Zaradi tega po njenih besedah ne bo sprejela dodatnih prosilcev za azil iz Grčije ali Italije - gre za skupaj 40.000 ljudi, bo pa prevzela skupaj 1900 beguncev iz kvote 20.000, ki prihajajo iz tretjih držav. Pri tem je 1500 ljudi že v obravnavi, tako da bo Avstrija prevzela dodatnih 400 oseb, je še pojasnila Mikl-Leitnerjeva.

Ob tem je menila, da morata Grčija in Italiji storiti več pri registraciji in nadzoru prihodov migrantov, v pogovoru za današnjo izdajo dunajskega časnika Kurier pa ocenila tudi, da bi moral biti stabilen azilni sistem v Grčiji pogoj za nadaljnji milijardni paket pomoči Grčiji.

Atene bi morale po njenih besedah begunce registrirati in jim odvzeti prstne odtise, poleg tega pa bi morala grška vlada tesneje sodelovati z evropskim azilnim podpornim uradom (Easo) in evropsko agencijo za zunanje meje Frontex, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste