Svet

BiH pogojuje začetek gradnje mostu na Pelješac

STA
21. 7. 2015, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ministrstvo za promet in komunikacije BiH meni, da je pred začetkom gradnje hrvaškega mostu na polotok Pelješac treba doseči dvostranski sporazum o uveljavitvi konvencije ZN o pravu morja ter razmejitvi na morju med državama. V Zagrebu so potrdili, da bodo kmalu začeli graditi most, a spora z BiH kot morebitne ovire niso omenili.

Facebook

Minister za promet in komunikacije BiH Slavko Matanović je v ponedeljek poslal pismo hrvaškemu ministru za morje, promet in infrastrukturo Siniši Hajdaš Dončiću, v katerem je pozval, naj Hrvaška čim prej imenuje svoje člane skupne komisije za uveljavitev konvencije ZN. Spomnil je, da je svet ministrov BiH že imenoval svoje člane komisije ter da v Sarajevu vztrajajo pri tem, da brez rešitve spora Hrvaška ne bi smela začeti graditi mostu.

Matanović in Hajdaš Dončić sta se srečala v začetku julija, med drugim pa sta se pogovarjala o načinu uveljavitve konvencije ZN in sporu o meji na morju.

Matanović je potem izjavil, da s Hrvaško sodelujejo pri analizi izvedljivosti projekta s ciljem zadovoljiti tako hrvaško potrebo po infrastrukturnem povezovanju ozemlja kot tudi pravico BiH do nemotenega pristopa do odprtega morja. Ob tem v Sarajevu ocenjujejo, da je treba zagotoviti pogoje za mednarodno plovno pot med Neumom in odprtim morjem, ki bo potekala pod bodočim mostom.

Hrvaška vlada je prejšnji teden potrdila, da bodo v zadnjem letošnjem trimesečju objavili razpis za gradnjo mostu na polotok Pelješac. Hajdaš Dončić je prejšnji teden večkrat dejal, da bodo most začeli graditi spomladi prihodnje leto, a spora z BiH kot morebitne ovire za hrvaške načrte ni omenjal.

Celoten projekt, skupaj s pristopnimi cestami, je vreden 2,8 milijarde kun (368,5 milijona evrov). V Banskih dvorih pričakujejo, da bo do 85 odstotkov stroškov financirala EU.

Ena izmed prejšnjih hrvaških desnosredinskih vlad je nameravala gradnjo dvakrat dražjega mostu na Pelješac začeti leta 2007, že napovedi o gradnji pa so odprle spor o meji med Hrvaško in BiH, ker mora biti most najmanj 500 metrov oddaljen od državne meje.

Sporno ozemlje, ki si ga lastita obe državi, so skrajni zahodni vrh polotoka Klek, ki se nahaja med obalo in Pelješcem ter zapira Neumski zaliv, kot tudi dva otočka pred južno obalo Kleka.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste