Svet

Podjetnik se je znašel v krempljih prave mafije

P.R.
17. 7. 2015, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kristijan Karačić (31), direktor podjetja Veni, vidi, vici iz hrvaškega Trogirja, je preživel pravi pekel. Še zdaj ne more verjeti, da je iz vsega skupaj odnesel celo glavo.

Arhiv

Karačićevo podjetje izposoja napihljive čolne in minuli vikend se je za sedemdnevni najem zanimal neki italijanski turist. Kristijan mu je čoln pripeljal v Split, možakar je plačal 2100 evrov za najem, kavcije v višini 500 evrov pa ne, češ da nima denarja. »Opazil sem, da je imel s seboj le kopije osebnih dokumentov, vendar je bil prijazen, zato nisem kompliciral,« razloži Karačić. »Dejal mi je, da ga čakajo žena in otroci, ter da je v splitski marini najel tudi sedemdnevni privez za čoln,« pripoveduje in dodaja, da se je prava drama začela nekaj ur pozneje.

Kristijan Karačić, lastnik podjetja Veni, vidi, vici: »Še zdaj ne morem verjeti, da smo se vrnili živi in zdravi.«

Čoln je izginil

Iz Nemčije ga je poklical brat, ki je sicer solastnik njunega podjetja, in mu povedal, da je na GPS-u opazil, kako se čoln, ki ga je najel italijanski turist, premika proti Italiji. Kristijan je takoj poklical policijo, vendar so mu policisti dejali, da ne morejo ukreniti ničesar, saj je bil čoln najet za sedem dni in bi bilo treba počakati do izteka tega roka. Klical je tudi v splitsko marino, kjer so mu pojasnili, da nihče z imenom Franco Girotti ni najel priveza za čoln. Brata Karačić sta vzela stvari v svoje roke. S prijateljem so se odpravili v Italijo. GPS jim je pokazal, da se nahajajo 80 kilometrov od mesta, kjer naj bi bil privezan ukradeni čoln. S pomočjo GPS-sistema so dospeli do mesta Capoiale. »Nikoli ne bom pozabil tega prizora. Zagledali smo kanal, dolg okoli tri kilometre in širok deset metrov, v katerem je bilo privezanih vsaj dvesto čolnov. Takoj nam je bilo jasno, da so vsi ukradeni. Na enem od privezov smo zagledali tudi našega,« pripoveduje Kristijan. Poklicali so italijansko policijo. Medtem ko so jo čakali, pa se je pred njimi pojavil starejši možakar in jih spraševal, kaj tam delajo. »Pojasnili smo mu, da čakamo policijo, in ga vprašali, ali ve, čigav je ta čoln. Dejal nam je, da ne ve, da pa so vsi čolni v kanalu njegovi. Zatem so prišli policisti, brat jim je pokazal papirje in z njimi odšel na postajo. Midva s prijateljem pa sva počakala, da je starejši možakar odšel, zatem pa z rezervnim ključem vžgala čoln in odplula. Bilo naju je strah, da naju bo ustrelil. Vse skupaj, mesto in kanal, je spominjalo na pravo leglo mafije,« razlaga.

200 ukradenih čolnov je bilo privezanih v dolgem kanalu.

Vodja tolpe

Ko so opravili vse razgovore s policijo in dobili dovoljenje, da lahko zapustijo Italijo, so izvedeli, da je možakar pri kanalu res nameraval streljati na njih in da ga bo policija prijela tudi zaradi poznanstva s Francom Girottijem. Po prvih ugotovitvah naj bi bil možakar celo vodja celotne kradljive tolpe. Zaradi dejstva, da bi jih med iskanjem ukradenega čolna skoraj ustrelili, se Kristijan zaveda, kakšno srečo so imeli, da so sploh preživeli.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste