Svet

Evropski ministri že pakirajo kovčke za obisk Irana

STA
16. 7. 2015, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je bil v torek dosežen zgodovinski dogovor o rešitvi jedrskega spora z Iranom, se odpira pot za obnovo trgovinskih vezi med Zahodom in to pomembno državo, med drugim bogato z nafto in plinom. Skorajšnji obisk v Teheranu sta že napovedala francoski in nemški zunanji minister, nemški minister za gospodarstvo tja odhaja že v nedeljo.

Reuters

Vodja francoske diplomacije Laurent Fabius je v sredo v intervjuju za radio Europe 1 povedal, da ga je iranski kolega Mohamed Džavad Zarif povabil na obisk in on je vabilo sprejel. Datum še ni določen, bi pa naj tja odpotoval v kratkem.

Obenem je poudaril, da se po odpravi sankcij in reintegraciji Irana v mednarodno skupnost za francoska podjetja odpirajo "pomembne priložnosti". "Trgovina je zelo pomembna, omogoča rast. To je zelo pomembno za Irance in zelo pomembno za nas."

Podobno je že v torek po zaključku maratonskih jedrskih pogajanj novinarjem povedal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Kot je zatrdil, bo vsekakor odšel v Iran, a konkretnega datuma še nima.

Odhaja pa očitno tja že to nedeljo nemški vicekancler in minister za gospodarstvo ter vodja koalicijski socialdemokratov Sigmar Gabriel. Spremljala ga bo manjša gospodarska delegacija.

Gabrielov tiskovni predstavnik je v sredo, kot je na spletni strani poročal nemški Deutsche Welle, povedal, da "obstaja velik interes na strani nemške industrije za normalizacijo in krepitev gospodarskih vezi z Iranom".

Iran je velika in pomembna država, s skoraj 80 milijoni prebivalcev ter četrtimi največjimi zalogami nafte in drugimi največjimi zalogami plina na svetu. Trgovina Francije z Iranom je pred uvedbo sankcij ZN leta 2006 znašala okoli štiri milijarde evrov, leta 2013 pa le še 500 milijonov, piše Deutsche Welle.

Trgovina Nemčije z islamsko republiko je medtem pred leti občutno presegala štiri milijarde evrov letno in nato padla na okoli dve milijardi. Nemčija je sicer po ugotovitvah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) poleg Indije in Kitajske tudi v času sankcij ostala glavna trgovinska partnerica Irana.

Po ocenah nemških gospodarstvenikov bi lahko trgovina med državama v prihodnjih letih narasla na kar deset milijard evrov letno. Posebej velike priložnosti naj bi se odpirale v avtomobilski, kemični in zdravstveni industriji ter pri obnovljivih virih energije.

Torkovega sporazuma o iranskem jedrskem programu so se sicer razveselil tudi slovenski gospodarstveniki, ki priložnosti na iranskem trgu med drugim vidijo v industriji, logistiki, turizmu in energetiki.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je v sredo za STA dejal, da smo Iran doslej precej zanemarjali, in ocenil, da je bilo zaprtje veleposlaništva v Teheranu pred dvema letoma in pol velika napaka.

Poslovanje z Iranom je v zadnjih letih sicer teklo ves čas, npr. prek Turčije, Armenije in Indije, a z otoplitvijo odnosov bi posli lahko potekali direktno, kar bi jih občutno olajšalo in okrepilo.

Blagovna menjava med Iranom in Slovenijo ni po letu 2002 nikoli presegla 100 milijonov evrov. Lani je dosegla nekaj manj kot 22 milijonov evrov, leta 2011 pa denimo 96,6 milijona evrov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov