Svet

Predlog resolucije o jedrskem dogovoru z Iranom že v VS ZN

STA
15. 7. 2015, 22.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriški diplomati so v Varnostnem svetu Združenih narodov vložili predlog resolucije za potrditev torkovega dogovora o jedrskem programu Irana, ameriški predsednik Barack Obama pa je prav tako danes na novinarski konferenci znova prepričeval skeptične Američane, da je dogovor dobra novica in v korist nacionalne varnosti ZDA kakor tudi Izraela.

Reuters

Predlog resolucije izraža formalno podporo VS ZN dogovoru o iranskem jedrskem programu, ki so ga na Dunaju ob posredovanju EU dosegli pogajalci t.i. šesterice - petih stalnih članic VS ZN in Nemčije - ter Teherana. Obenem uvaja spremembe obstoječega režima sankcij proti Iranu, saj naj bi bile te v skladu z dogovorom sčasoma odpravljene, ko bo Iran izpolnil v dogovoru zapisane zaveze.

Francoska tiskovna agencija AFP ob sklicevanju na neimenovane diplomate poroča, da bi se lahko o resoluciji glasovalo že v ponedeljek ali torek. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je glede na poročanje ruske tiskovne agencije Tass izrazil pričakovanje, da bo resolucija potrjena soglasno.

Predsednik ZDA Barack Obama je medtem v Beli hiši na novinarski konferenci danes pojasnjeval, zakaj je torkov dogovor pametna rešitev za vse. Večina sveta dogovor sicer pozdravlja, v ZDA pa je nasprotovanje skoraj tako močno kot v Izraelu ali sunitskih arabskih državah, ki se bojijo, da bo šiitski Iran po odpravi sankcij dobil večjo moč in vpliv ter na koncu tudi jedrsko orožje.

Obama mora doma prepričati dovolj demokratskih volivcev, ki bodo nato pritisnili na svoje kongresnike in senatorje, naj ga podprejo. Republikanska večina v kongresu bo namreč v prihodnjih dveh mesecih skoraj zanesljivo potrdila predlog zakona proti dogovoru z Iranom, nakar bo predsednik nanj vložil veto, tega pa lahko kongres preglasuje le z dvotretjinsko večino - torej tako z republikanskimi kot demokratskimi glasovi skupaj.

Obamovi argumenti danes so bili sicer podobni tistim, ki jih je podal že v svojem govoru v torek zjutraj, ko je bil dogovor objavljen. Zatrdil je, da ni naiven in da se zaveda, da Iran še naprej predstavlja grožnjo ameriškim vrednotam in varnosti. A dogovor zmanjšuje nevarnost, da Iran pride do jedrskega orožja, ne pa je povečuje, kot to trdijo izraelski premier Benjamin Netanjahu in republikanski kritiki.

Obama je skušal razložiti, da se bodo sankcije proti Iranu lahko znova hitro uvedle, če bo ta kršil dogovor, poleg tega pa ima na voljo tudi druge možnosti za zaustavitev iranske poti do jedrskega orožja.

"S tem dogovorom zapiramo Iranu vse poti do jedrskega orožja. Iranski jedrski program bo veliko let zelo omejen. Brez dogovora bi poti ostale odprte," je dejal Obama. Izraelu je sicer priznal, da ima legitimne varnostne skrbi zaradi Irana, vendar pa nihče - niti Izrael - ni ponudil boljše alternative dogovoru.

Obama na dolgi rok upa, da bo vrnitev Irana v mednarodno skupnost pomagala spremeniti družbo, podobno kot upa tudi glede Kube, s katero je nedavno normaliziral odnose. Že leta 2008 je napovedal, da se bo pogajal z državami, ki veljajo za največje nasprotnice ali sovražnice ZDA, med drugim zato, ker dolgoletna izolacija teh držav ne prinaša napredka.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste