Svet

FOTO: V Ljubljani s protestnim shodom izrazili podporo grškemu narodu

STA
15. 7. 2015, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred poslopjem nemškega veleposlaništva v Ljubljani se je danes v podporo grškemu narodu zbralo več deset ljudi, ki so izrazili jasen "ne" varčevanju, kapitulaciji in tretjemu memorandumu ter "da" demokraciji in ljudski moči. K shodu je prek spletnega družbenega omrežja Facebook pozvala skupnost Slovenija pravi OXI.

STA

Kot je bil slišati ob začetku shoda, EU ni več unija suverenih držav, ampak je postala kolonialni protektorat neofašističnih oligarhov, ki je začel odkrito udrihati po pošteno živečih ljudeh. "Kako lahko drugače razumemo ignoranco volje grškega ljudstva, ki je bila izražena na referendumu," se sprašujejo aktivisti.

"Finančna blokada Grčije je orožje, s katerim manipulira Angela Merkel in evropski politični vrh," med drugim menijo predstavniki organizatorjev shoda, ki dodajo: "Če se politiki ne bodo ustavili, bomo državljani Slovenije in aktivisti skupaj z zavezniki vseh držav EU istočasno zahtevali izstop iz EU in ustvarili unijo, ki bo dejansko spoštovala načela in vrednote, ki jih je sprejela."

STA

"Kazen, ki jo bodo Grki plačali, ker so si drznili uporabiti demokratični institut, je mišljena predvsem kor opozorilo ostalim," še menijo v skupnosti in dodajajo, da "imamo dve možnosti: ali pridno izvajamo direktive elit ali pa se bomo morali soočati z novo obliko državnega udara". "A tukaj smo zato, da sporočimo, da obstaja alternativa, ki se imenuje organiziran ljudski upor," pravijo.

Udeleženci protesta so se izpred nemškega veleposlaništva kasneje odpravili še pred finančno ministrstvo. Ljudje so tam, potem ko je zazvenel grški sirtaki, glasno vzklikali "Oxi", kar v grščini pomeni "ne", in "Ne bomo plačali vaše krize". Med zbrano množico je bilo med drugimi opaziti poslance Združene levice, predstavnike Greenpeace Slovenijaštudentskega društva Iskra in sindikata Mladi plus.

STA

Sicer pa so v znak nezadovoljstva nad zadnjimi potezami grške vlade danes v Grčiji stavkali državni uslužbenci, negovalno osebje v državnih bolnišnicah in zaposleni v lekarnah.

Grški premier Aleksis Cipras naj bi po poročanju grških medijev poslancem svoje stranke Siriza danes zagrozil z odstopom z mesta predsednika vlade, če ne bodo podprli predlaganih reform, katerih sprejetje je pogoj za začetek pogajanj o tretjem programu pomoči Grčiji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste