Svet

Papež v zloglasnem bolivijskem zaporu

STA
10. 7. 2015, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Papež Frančišek je danes ob zaključku dvodnevnega obiska v Boliviji obiskal zloglasni zapor Palmasola. Ob tem je bolivijske oblasti pozval k izboljšanju razmer v zaporih. Objel je več zapornikov, z nekaterimi se je pogovarjal, ter poljubljal otroke, ki v Palmasoli živijo s starši zaporniki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Frančišek, ki prihaja iz Argentine, je pred množico zapornikov dejal, da marsikdo med njimi najverjetneje niti ne ve, kdo jih je prišel obiskat. "Moški pred vami je nekdo, ki je izkusil odpuščanje. Nekdo, ki je bil odrešen številnih grehov," je poudaril prvi papež iz Latinske Amerike. "Ne morem vam dati veliko, bi pa rad delil z vami, kar imam in kar ljubim. To je Jezus Kristus," je dodal. Kot je še poudaril papež, vloga zaporov ni, da ponižujejo ljudi. "Morali bi vzbujati dostojanstvo in jim ne jemati poguma, morali bi vzpodbujati in ne vzbujati žalosti," je dejal.

Nekaj zapornikov se je s papežem pogovarjalo. Neki obsojeni morilec mu je razkril svojo življenjsko zgodbo, drugi zapornik je potožil, da je v Palmasoli Sodoma in Gomora ter da gre za območje brez pravic.

V najnevarnejšem bolivijskem zaporu je okoli 5000 ljudi, pogosto brez obsodbe, razmere so katastrofalne, nasilje je zelo pogosto. Papež je pozval, naj v zaporu premagajo "logiko dobrih in slabih" ter začnejo razmišljati, da je treba pomagati ljudem. Bil je tudi kritičen do počasnosti bolivijskega pravosodja v kazenskih postopkih.

Zapornikom pa je dal vedeti, da tudi oni sooblikujejo življenje v zaporu in da jim lahko življenje tam olajša tudi vera. Zaradi trpljenja in odrekanja človek po njegovih besedah lahko postane egoističen, kar je lahko povod za spore.

Dejal jim je še, naj ne opustijo upanja, naj ohranijo svoje dostojanstvo ter naj sodelujejo med seboj. Ob tem je spomnil, da sta bila zapornika tudi apostola Peter in Pavel. "Tedaj sta imela nekaj, na kar sta se lahko oprla, nekaj, zaradi česar v temi nista zašla v skušnjavo. To je bila molitev," je poudaril. Posvaril je tudi, da zaporniki ne bi smeli postati izobčenci. "Zapor ne bi smel pomeniti izključitve, gre za del procesa ponovne vključitve v družbo," je še dejal.

Zapor Palmasola je bil zgrajen pred 50 leti za okoli 600 zapornikov, zdaj pa je v njem natrpanih okoli 5000 ljudi. Pred dvema letoma so v zaporu izbruhnili izgredi, v katerih je bilo ubitih več kot 30 ljudi. Okoli 30 odstotkov zapornikov je obsojenih posilstva. V zaporu živi tudi kakih 120 otrok, čeprav bolivijska zakonodaja to prepoveduje.

Bolivija je druga postaja papeževe turneje po Južni Ameriki, ki jo je začel v Ekvadorju in med katero bo obiskal še Paragvaj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste