Svet

Avstrijsko sodišče zavrnilo tožbo proti Facebooku

STA/M.J.
1. 7. 2015, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstrijsko sodišče je danes zavrnilo skupinsko tožbo proti Facebooku, ki jo je aprila letos vložili avstrijski aktivist Max Schrems. V odločitvi so zapisali, da zadeva ni v njihovi pristojnosti, saj da Schrems družbeno omrežje uporablja poklicno in ga torej ne morejo obravnavati kot potrošnika.

STA
Fortradovi uporabniki sicer največ trgujejo s surovo nafto, zlatom, valutnim parom evro/dolar ter delnicami Facebooka in Microsofta.

V skupinski tožbi sodeluje 25.000 ljudi, med drugim tudi okoli 350 iz Slovenije in več kot 1300 iz sosednje Hrvaške. Družbenemu omrežju očitajo vrsto kršitev evropske zakonodaje na področju zasebnosti, tudi v povezavi s prisluškovalnimi programi ameriške agencije NSA.

Zagovorniki ameriškega družbenega omrežja so pred sodiščem zatrjevali, da pravne podlage za skupinsko tožbo v Avstriji ni. 27-letnega aktivista so tudi obtožili, da se je v tožbo spustil iz finančnih razlogov, ne pa zaradi pravic potrošnikov.

Sodišče je Facebookovim argumentom pritrdilo in odločilo, da Schrems enega od dveh profilov na Facebooku uporablja za poklicne namene, zaradi česar ga ne morejo obravnavati kot potrošnika. "Sodišče je tožbo zato zavrnilo, saj ni v njegovi pristojnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica sodišča.

Schrems je že napovedal pritožbo, njegov odvetnik pa je izrazil začudenje nad odločitvijo sodišča. Schrems po njegovih besedah družbeno omrežje uporabljala le kot aktivist v sklopu skupine Europe-v-Facebook, ki si prizadeva za prenovo evropskih pravil glede zasebnosti, ne pa v poklicne namene.

"To je tako, kot da bi s tem, ko se v službo peljem z avtom, nekako prenehal biti potrošnik, ker da avto uporabljam za poklicne namene. Po tej logiki potrošniki v EU praktično ne bi imeli pravic," je dejal.

Schrems je kampanjo sprožil avgusta lani, zaradi velikega zanimanja pa so po tednu dni število sodelujočih omejili na 25.000. Na "čakalni listi" za morebitne kasnejše tožbe je tako še 55.000 ljudi.

Skupina od ameriškega družbenega omrežja zahteva "simbolično odškodnino" v višini 500 evrov za vsakega tožnika, kar pri 25.000 tožnikih nanese dobrih 12 milijonov evrov. Kot pravijo, je cilj tožbe uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Schrems je boj z družbenim omrežjem začel pred skoraj štirimi leti, med izmenjavo na univerzi Santa Cala v Silicijevi dolini, kjer ga je presenetil malomaren odnos do evropske zakonodaje glede zasebnosti. "Splošno prepričanje v Silicijevi dolini je, da lahko v Evropi delaš, kar se ti zljubi," je dejal za AFP.

Skupino Europe-v-Facebook je ustanovil predvsem z namenom prenove dogovora Safe Harbor (varni pristan), ki sta ga EU in ZDA sklenila leta 2000. Tožba glede omenjenega dogovora je trenutno pred Sodiščem EU, ki naj bi odločitev sprejelo prihodnje leto. Razplet bi lahko imel daljnosežne posledice za ameriška podjetja v Evropski uniji

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste