Svet

Jeb Bush tudi uradno vstopil v predsedniško tekmo v ZDA

STA
16. 6. 2015, 07.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush je danes postal že tretji član družine Bush, ki se je podal v tekmo za predsednika ZDA. Pred navdušenimi privrženci v dvorani univerze Miami Dade je Američanom obljubil obdobje hitre gospodarske rasti, kot vsak politik, ki ni bil v zveznem kongresu, pa je izkoristil priložnost za napad na Washington.

Arhiv Svet24

Za Busha se je že mesece vedelo, da bo kandidiral za predsednika ZDA, vendar pa je čakal z uradno najavo, da zbere čim več denarja s pomočjo odborov za politično akcijo (PAC), s katerimi po objavi kandidature več ne sme usklajevati aktivnosti. S tem denarjem se želi v medijih definirati, še preden ga definirajo nasprotniki.

To mu je glede na uvodne ankete uspevalo. Zaradi uspešnega zbiranja denarja pa je iz tekme za predsednika ZDA uspel izločiti kandidata iz leta 2002 Mitta Romneyja. Vendar pa s tem seznam republikanskih predsedniških kandidatov ni postal nič manjši in Jeb Bush se je pred tedni krepko spotaknil ob vprašanju iraške vojne, ki jo je leta 2003 sprožil njegov brat George Bush mlajši.

Na vprašanje "republikancem prijazne televizije Fox" o tem ali bi tudi sam sprožil vojno ob vseh dejstvih, ki so znana danes, je potreboval teden dni in vrsto izjav, da je jezno priznal, da sam ne bi šel v vojno. To mu je prednost v anketah občutno zmanjšalo, vendar pa ima še vedno največji delež podpore med vsem 11 uradnimi republikanskimi kandidati.

Jeb Bush ima glede na ankete tudi največ možnosti, da premaga demokratsko kandidatko Hillary Clinton, kar mu lahko na koncu prinese zmago v republikanski tekmi, saj so tudi republikanski volivci večinoma pragmatični ne glede na drsenje stranke v desno v zadnjih letih. To so dokazali leta 2002 z izbiro najmanj problematičnega kandidata Romneyja.

Clintonova je v soboto v New Yorku poudarila, da so ZDA pod Barackom Obamo zelo napredovale, vendar potrebujejo njo, da utrdijo napredek. Bush pa je poudaril, da se položaj predsednika ne sme predajati od liberalca do liberalca, še posebej ko je država - kot je zdaj - na napačni poti.

Problema predaje položaja v roke že tretjega Busha se ni dotaknil, čeprav se ga zaveda. Njegov logotip kampanje vsebuje le njegovo ime, ne pa tudi priimka. Ob uradni razglasitvi kampanje ni bilo nekdanjih predsednikov Georga Busha starejšega in mlajšega. Prišla pa je njegova mama Barbara Bush, ki je še lani dejala, da ZDA ne potrebujejo novega Busha v Beli hiši. Kasneje si je premislila, kar je skušala poudariti s svojo prisotnostjo na razglasitvi kampanje.

Jeb Bush ima skoraj več možnosti za zmago na splošnih volitvah proti Clintonovi, kot v tekmi proti republikancem. V času primarne kampanje bo imel težave zaradi stališča o zveznih izobraževalnih standardih, ki jih v nasprotju s stranko podpira ter zaradi stališča, da morajo nezakoniti priseljenci v ZDA dobiti možnost, da pridejo do zakonitega statusa.

Bush je poročen z Mehičanko in govori špansko z najmanj ameriškega naglasa od vseh Bushev. Največ nezakonitih priseljencev v ZDA prihaja iz Latinske Amerike in naturalizirani latinoameričani so danes pomemben volilni blok, ki zavrača republikance zaradi odnosa do imigracije. Brez njihove podpore na splošnih volitvah ni mogoče zmagati in Bush se tega zaveda.

Razglasitev kampanje v Miamiju je bila tako zelo etnično obarvana s številnimi latinoAmeričani, predvsem tistimi s Kube, ki jim je obljubil, da ne bo otoplitve odnosov s Havano dokler bo na oblasti Castro oz. ne bo konca komunizma.

Bush je na lastno prireditev zamudil več kot uro, s čimer se je že obnašal kot predsednik ZDA oziroma vsaj kakšen član družine Clinton, ki ni znana po točnosti. Vendar pa mu množica, ki jo je navdušil z obljubami o štiriodstotni gospodarski rasti in 19 milijonih novih delovnih mestih, tega ni zamerila. Bushev recept za rast je standardno republikanski, kar pomeni nizke davke, napoveduje pa tudi novo krčenje zvezne porabe. Razen za vojsko.

Med drugim je tudi obljubil, da bo branil vero pred liberalci in ostro kritiziral zunanjo politiko predsednika Obame. Od republikanske doktrine je poleg imigracije odstopil tudi z napovedjo boja za ženske pravice. Poudarjal je tudi, da se bo zavzemal za druge, ki niso deležni ameriške blaginje, torej za manjšine in revne.

Bush se po Miamiju odpravlja na tradicionalno romanje vseh kandidatov v štiri države, kjer bodo najprej strankarske volitve (Iowa, New Hampshire, Južna Karolina in Nevada),potem pa bo na dveh prireditvah v New Yorku in Washingtonu predvidoma zbral dva milijona dolarjev za kampanjo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste