Svet

Kurdi - narod brez države

Luka Tetičkovič
26. 5. 2015, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Največji narod brez države ostaja razdeljen med štiri regionalne sile. Kurdi v bližnjevzhodni regiji poleg sirskega samodržca Bašarja Al-Asada predstavljajo najmočnejšo protiutež teroristični skupini Daeš, bolje znani kot samooklicana Islamska država.

Reuters

Striktno sekularni Kurdi svoje identitete ne gradijo na podlagi religioznih ločin, ki so po koncu hladne vojne začele ideološko dominirati v regiji Bližnjega vzhoda. Naseljujejo gorato območje, bogato z ogljikovodiki, zato jim regionalne sile nočejo podeliti avtonomije ali lastne države.

Sirija

Reuters
Urjenje kurdske milice YPG.

Province v območju Rožava, kar v kurdščini pomeni zahod, so bile preteklo leto pod silovitim pritiskom teroristične skupine Daeš (Islamska država), ki je bila sredi marca zaradi ameriških zračnih napadov prisiljena prekiniti obleganje najzahodnejšega mesta Kobane. V obrambi tega so sodelovale kurdske samoorganizirane enote YPG in YPJ, pri čemer prvo sestavljajo moški in drugo ženske prostovoljke. Do manjše mere so jim pomagale enote pešmerga, redne vojske iraškega Kurdistana, ki je močno povezan s Turčijo. Potem ko so se iz regije umaknile sile, zveste sirskemu samodržcu Al-Asadu, so morali za orožje prijeti kurdski prostovoljci iz Turčije in Rožave, pri čemer jim je zaradi njihovih povezav s stranko PKK prehod turško-sirske meje onemogočala Turčija. Če bo Rožava preživela obleganje, lahko postane osvobojeni otok s sekularnim, egalitarnim in socialističnim pristopom do vprašanja žensk, upravljanja, ekonomije in uporabe zemlje; oblit z morjem islamistov.

Turčija                        

Reuters

Kurdsko narodno gibanje je konec 20. stoletja poosebljala stalinistična stranka PKK, ki jo je idejno in dejansko iz pribežališča v sirski prestolnici vodil Abdulah Ocalan in proti kateremu je Ankara izvajala brutalno vojno. Ocalan je moral državo zapustiti leta 1998, ko je Turčija Siriji odkrito zagrozila z vojno, če mu bo še naprej nudila zavetje. Po 180 dneh bega so ga v kenijskem Nairobiju zajeli turški obveščevalci, domnevno s pomočjo ameriške obveščevalne agencije CIA. Na sojenju v Turčiji je Ocalan demantiral večino zahtev PKK-ja po lastni kurdski državi, kar je povsem razočaralo njegove sledilce in sprožilo reformiranje stranke PKK iz stalinističnega modela v socialistični demokratični konfederalizem, pri čemer je teorijo za to iz turškega zapora prispeval tudi Ocalan. V tem razvoju so posebno mesto dobile ženske, saj je odtlej vsaka funkcija v stranki podvojena – na vsako funkcijo sta namreč imenovana tako moški kot ženska.

Irak

Graphic News

Največ pravic so Kurdi pridobili na severu Iraka, kjer jim je ameriška administracija po okupaciji Iraka leta 2003 podelila avtonomijo. Z nafto bogato regijo z demokratičnimi vzvodi in rednimi volitvami obvladujeta dinastiji Talabani in Barzani. Obema dinastijama organizacije za varovanje človekovih pravic očitajo skorumpiranost in nepotizem ter posredno obvladovanje gospodarstva v regiji. Prva obvladuje socialdemokratsko stranko PUK, druga močnejšo nacionalistično KDP, iz katere prihaja tudi aktualni predsednik Kurdistana Masud Barzani. Ekonomsko so močno povezani s Turčijo, s katero trgujejo z nafto.

Iran

Twitter

Naslovnice medijev so prezrle revolucionarno vrenje kurdske manjšine na zahodu Irana, ki ga je sprožila smrt kurdskega dekleta Farinaz Kosravani (23), ki se je 4. maja vrglo iz četrtega nadstropja hotela v mestu Marabad. Kurdski viri navajajo, da jo je posilil agent iranske tajne policije, na iranskih družbenih omrežjih pa se je nato pojavil posnetek, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je bilo spolno občevanje prostovoljno. 7. maja so sledili protesti Kurdov, ki so se hitro sprevrgli v nasilje, saj so iranske posebne enote v poskusu razpršiti množico uporabile ostro strelivo, poroča medijska mreža ARA News. Kurdski pisatelj Abdo Khalil je za omenjeni medij pojasnil, da proteste razume kot nadaljevanje kurdske revolucije, brutalno zatrte od iranskih oblasti pred sedmimi desetletji.

Reuters

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste