Svet

V Istanbulu oborožen vdor na sedež vladajoče stranke

STA
1. 4. 2015, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policija je prijela oboroženega moškega, ki je danes vdrl na sedež turške vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Istanbulu. Iz še neznanega razloga je razbil več oken in na poslopju obesil turško zastavo z motivom meča, simbolom alavitske manjšine. Incident se je zgodil dan po tem, ko je bil v Istanbulu ugrabljen in ubit tožilec.

Reuters

Tožilca Mehmeta Selima Kiraza sta v torek dva oborožena moška v 20. letih zajela za talca na sodišču in za njegovo izpustitev postavila več pogojev, v nasprotnem primeru pa mu grozila s smrtjo. Po več urah so specialne enote v posredovanju ugrabitelja zvečer ubile, tožilec pa je kasneje v bolnišnici podlegel strelnim ranam. Kdo ga je ranil, ni jasno.

Tožilec je preiskoval politično občutljiv primer 15-letnega Berkina Elvana, ki je umrl marca lani po devetih mesecih v komi zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil med policijskim nasiljem nad protivladnimi protestniki junija 2013. Doslej za to ni še nihče odgovarjal, ugrabitelja pa sta od tožilca zahtevala, da pove imena policistov, ki so odgovorni za smrt najstnika.

Odgovornost za ugrabitev je prevzela prepovedana radikalna levičarska skupina Marksistična revolucionarna ljudska stranka (DKKP-C), ki jo v Turčiji, pa tudi v EU in ZDA, smatrajo za teroristično skupino in je v minulih letih v državi izvedla vrsto napadov.

Turške oblasti so danes v mestu Antalya na jugu države prijele 22 domnevnih članov skupine, ker naj bi načrtovali nove napade. Njihov odvetnik je turški tiskovni agenciji Dogan obtožbe zavrnil kot neutemeljene.

Tožilca so se medtem danes na spominski slovesnosti v pravosodni palači v Istanbulu spomnili njegovi kolegi. Pogreba se bo nato danes udeležil tudi turški premier Ahmet Davutoglu. Ta je napad na tožilca označil kot "napad na turško pravosodje, demokracijo in vse državljane Turčije" ter zagotovil nadaljevanje boja proti terorizmu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je na obisku v Romuniji, je povedal, da sta ugrabitelja na sodišče prišla v haljah, ki jih nosijo odvetniki ter da je imel tožilec Kiraz tri strelske rane v glavi in dve na telesu. Turški mediji so poročali, da sta imela ugrabitelja ponarejeni odvetniški izkaznici.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste