Svet

Hrvaški milijarderji so Todorić, družina Lukšić in Tedeschi

STA
27. 3. 2015, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na letošnjem Forbsovem seznamu najbogatejših hrvaških delničarjev so prva tri mesta rezervirana za milijarderje - lastnika koncerna Agrokor Ivico Todorića, hrvaško družino iz Čila Lukšić in lastnika skupine Atlantic Emila Tedeschija. Na seznamu je še 101 hrvaški milijonar. Milijarde in milijoni so izraženi v kunah.

STA

Ameriški poslovni časopis Forbes poudarja, da je Todorić na seznamu daleč pred vsemi. Borzna vrednost podjetij v sestavi Agrokorja, kot so Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda in Žitnjak, znaša 3,379 milijarde kun (444,6 milijona evrov), danes navaja Jutarnji list, ki je objavil seznam hrvaških bogatašev preden bo njihova medijska hiša, Europapress holding (EPH), objavila tiskano izdajo Forbsa.

Po ocenah Forbesa še trdi, ima deset najbogatejših Hrvatov v lasti 92 odstotkov kapitala, ki je izražen na borzi.

Časnik spominja, da je Todorićevo delničarsko premoženje zagotovo občutno večje, ker trgovska veriga Konzum ni na borzi in jo v Forbsu niso mogli upoštevati.

Za Todorićem sledi družina Lukšić, ki je ocenjena na 2,142 milijarde kun (281,8 milijona evrov), saj so po lanskem prevzemu podjetja Istraturist Umag postali največja turistična družba na Hrvaškem. Na tretjem mestu je po Forbsu Tedeschi z 1,533 milijarde kun (201,7 milijona evrov).

Podoben vrstni red je v začetku marca objavila tudi agencija za nepremičninsko svetovanje Knight Frank s sedežem v Londonu v svojem letnem poročilu.

Ocene se precej razlikujejo, čeprav analiza Knight Franka temelji na celotnem premoženju določene bogate osebe in ne samo na borznih poročilih, kar pomeni, da sešteva tudi nepremičnine, bančne račune, letala, plovila, diamante, umetnine in podobne dragocenosti.

V Knight Franku so Todorićevo bogastvo ocenili na 6,6 milijarde kun (868 milijonov evrov), medtem ko je celotno premoženje družine Lukšić vredno 1,3 milijarde kun (170 milijonov evrov), družino Tedeschi pa 1,1 milijardo kun (143 milijonov evrov) premoženja. Tako je Knight Frank ugotovil, da je celotno premoženje Lukšićevih in Tedeschijevih manjše, kot so Forbsove ocene samo o njunih lastniških deležih v podjetjih.

Forbes še trdi, da ima deset najbogatejših Hrvatov v lasti 92 odstotkov kapitala, ki je izražen na borzi. Za tremi milijarderji sledijo prvi milijonarji na seznamu - francoska družina Besnier, ki je lastnica hrvaške mlečne industrije Dukat, članice francoske skupine Lactalis. Vrednost njihovih delnic je 843,2 milijona kun (111 milijonov evrov). 

Na to sta na seznamu vodilna moža rovinjske tobačno-turistične-zavarovalniške skupine Adris Ante Vlahović in Plinio Cuccurin s 755,2 milijona kun (99,3 milijona evrov) oziroma 478 milijonov kun (62,8 milijona evrov). Na desetem mestu je njihov kolega Branko Zec, ki ima 227,8 milijona kun (29,9 milijona evrov). 

Največ hrvaških bogatašev živi v Zagrebu, na seznamu je tudi 15 imen, ki tako kot Lukšićevi ali Besnierjevi prihajajo iz tujine.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov