Svet

Kerry kongres pozval k uradnemu blagoslovu uporabe sile proti Islamski državi

STA
11. 3. 2015, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je ameriške kongresnike danes pozval, naj predsedniku Baracku Obami uradno odobrijo uporabo sile proti skrajnežem Islamske države (IS) na Bližnjem vzhodu z novo resolucijo. Obama je doslej za napade na IS uporabljal resolucijo, ki je leta 2001 avtorizirala vojno proti teroristom Al Kaide.

Reuters

K sprejemu nove resolucije sta v odboru ameriškega senata za mednarodne odnose poleg Kerryja pozvala še obrambni minister Ashton Carter in načelnik ameriškega združenega poveljstva, general Martin Dempsey. A nekateri senatorji so imeli pomisleke, da bi lahko nova resolucija vodila v razširitev dosedanjih vojaških operacij proti IS, ki zajemajo letalske napade na položaje skrajnežev v Siriji in Iraku, v posredovanje s številnimi ameriškimi vojaki na Bližnjem vzhodu.

"Naša država je najmočnejša, če delujemo skupaj. Enostavno ne moremo dovoliti tej skupini morilcev, da dosežejo svoje cilje," je povedal Kerry.

Državni sekretar je tako pozval k enotni podpori nove avtorizacije vojaške sile, ki bi dala Obami "jasen mandat za nadaljevanje vojaškega posredovanja proti IS in povezanim osebam ali silam".

Sprejem te resolucije, ki je nekakšna napoved vojne, bi Obami dal politično kritje na domačem terenu in čvrsto pravno podlago za preganjanje IS, predvsem pri zaveznikih, ki so se ZDA pridružili v koaliciji za boj proti džihadistom.

Doslej je namreč Obama uporabljal resolucijo, ki je v dneh po terorističnih napadih 11. septembra 2001 odobrila uporabo sile proti pripadnikom Al Kaide in afganistanskim talibanom, kot osnovo za posredovanje proti IS.

"Predsednik že ima zakonito podlago za posredovanje proti IS, a vaša jasna in uradna podpora bi odpravila dvome in poslala sporočilo, da so Američani pri teh naporih enotni," je Kerry dejal v senatu.

Državni sekretar je še zagotovil, da vlada ne vidi nobene potrebe po vpletanju ameriških sil v kopenske bojne operacije proti IS.

Carter je medtem zatrdil, da predlagana resolucija ne dovoljuje dolgotrajnih, obsežnih kopenskih bojnih operacij, kot so jih ZDA izvedle v Iraku in Afganistanu, ker "naša strategije teh ne potrebuje".

A senator Bob Menendez je opozoril, da se lahko to v prihodnosti spremeni in bi lahko prišlo do množične napotitve ameriških vojakov na Bližnji vzhod. Carter mu je na to odgovoril, da bo nova resolucija potekla čez tri leta.

Resolucija sicer geografsko ne omejuje boja proti IS. Senatni odbor za mednarodne odnose je sicer že konec lanskega leta odobril vojno ZDA proti IS v Siriji in Iraku, podpreti pa jo mora še celoten kongres.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste