Svet

Bo ekonomska vojna prešla v pravo?

Luka Tetičkovič
11. 3. 2015, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Venezuela se je znašla na strelni liniji Združenih držav Amerike. Predsednik teh, Barack Obama, je četrto največjo izvoznico nafte v ZDA označil za varnostno grožnjo. Uradni razlog: kršenje človekovih pravic, pregon političnih nasprotnikov in splošna korupcija. Venezuela pravi, da se ZDA še niso nehale igrati imperializma.

Reuters

Obama je povrh ukazal še sankcije proti sedmim venezuelskim državnim funkcionarjem. »Zdaj imamo orodje za blokado njihove lastnine in njihove uporabe finančnih sistemov Združenih držav Amerike,« je pojasnil Josh Earnest, tiskovni predstavnik Bele hiše, ki je »globoko zaskrbljen zaradi poskusov venezuelske vlade eskalirati pritisk na politične nasprotnike. Problemi Venezuele ne morejo biti rešeni s kriminalizacijo oporečništva«.

Problemi Venezuele

Socialna demokracija, ki jo je demokratično izvoljeni Hugo Chavez utemeljil na naftnih zaslužkih, je odvisna od njene cene in volje ZDA, ki so največji trgovski partner Venezuele in bi si rade izborile tudi večji politični vpliv na njene odločitve. Venezuela vlado ZDA obtožuje, da podpira opozicijske poskuse destabilizacije oblasti, z omenjenimi ukrepi pa celo odpira vrata vojaški intervenciji ali vsaj tajnim operacijam ameriških obveščevalnih služb.

»Zdaj imamo orodje za blokado njihove lastnine in njihove uporabe finančnih sistemov Združenih držav Amerike.« Josh Ernest, tiskovni predstavnik Bele hiše

Venezuelske oblasti so namreč pred mesecem dni aretirale župana Caracasa Antonia Ledezma na podlagi obtožnice, da je z ZDA koval zaroto in skušal izvesti državni udar. Ledezma nasprotuje, da oblast predsednika NicolasaMadura ne želi predčasnih volitev, saj bi na teh gotovo izgubila. Meritve javnega mnenja Maduru gotovo niso naklonjene, njegovi rejtingi so namreč strmoglavili zaradi propadajoče ekonomije.

Stanje te je očitno, police trgovin so prazne, vlada pa je nedavno sprejela zakon, ki na blagajnah uvaja čitalnike prstnih odtisov, s katerimi skušajo nadzorovati potrošnjo subvencioniranih živil. Goljufi te namreč tihotapijo v sosednjo Kolumbijo ali jih po tržnih cenah prodajajo na črnem trgu. Oblasti slednje imenujejo ekonomska vojna, ki naj bi jo proti njim izvajala opozicija, za katero stojijo interesi kapitala. S čitalniki želijo preprečiti tudi t. i. kopičenje živil; oblasti trdijo, da so v preteklih mesecih v racijah odkrile več skladišč podjetij, povezanih z opozicijo, kjer naj bi ta grmadila dobrine, za katerimi vlada veliko povpraševanje.

Venezuelski izvoz sicer v 95 odstotkih temelji na ogljikovodikih, vsak padec cen nafte zato globoko pretrese državni proračun, ki se mora povrh spopadati še z visoko inflacijo. Slednja je, med vrsto drugih necelovitih regulacij, vzrok za beg kapitala iz države. Vrednost venezuelskega bolivarja je zaradi fiksnih menjalnih tečajev v državnih menjalnicah precenjena, zanj je tako mogoče dobiti več ameriških dolarjev, kot jih je dejansko vreden. Dolarje kupujejo predvsem pripadniki srednjega sloja, ki jih na črnem trgu pretopijo nazaj v bolivarje in si tako s siromašenjem države ustvarjajo dobiček. Oblasti tega ne znajo učinkovito nasloviti, med drugim so tako uvedle mehanizem, zaradi katerega moraš ob kupovanju deviz kot dokaz namena potovanja predložiti letalsko karto, a goljufi te preprosto kupijo in pozneje odpovejo. Ukrepi za nadzor vrednosti bolivarja se tako po mnenju Gregoryja Wilperta, ustanovitelja portala Venesuela Analysis, doslej niso izkazali za učinkovite. Meni namreč, da tržni menjalni tečaj med dolarjem in bolivarjem ustvarja preveč priložnosti za goljufanje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste