Svet

Schäuble: Grčiji nihče ni vsilil programa pomoči

STA/G.G.
1. 3. 2015, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je dejal, da Grčijo čakajo ostre zahteve, v kolikor bi država poleti potrebovala tretji program pomoči. Grčija bo morala izpolniti pogoje držav območja evra brez popuščanja, je za nemški časnik Bild am Sonntag zatrdil Schäuble, ki je ob tem pokazal tudi nekaj razumevanja za novoizvoljeno vlado v Atenah.

Reuters

Schäuble sicer ni želel ugibati, ali bo Grčija, ki se že nekaj let skuša izvleči iz hude finančne krize, potrebovala tretji program pomoči. "Ali bo Grčija potrebovala nadaljnjo pomoč, bomo videli, ko bo zaključen drugi program. Karkoli že se bo zgodilo, bomo postavili ostre pogoje," je za današnjo izdajo časnika Bild dejal minister. Ob tem je dal jasno vedeti, da bodo morale Atene pogoje območja evra, katerega članica je tudi Grčija, izpolniti brez popuščanja. "Če se Grčija tega ne bo držala, ne bo nadaljnje pomoči," je dejal.

Finančni ministri držav v območju evra so v torek v zameno za fiskalne ukrepe in reforme dali zeleno luč za podaljšanje programa pomoči Grčiji, potrditi pa ga morajo tudi parlamenti nekaterih članic, med drugim v Nemčiji. Kmalu po tistem, ko je nemški bundestag v petek prižgal zeleno luč za podaljšanje pomoči Grčiji, je grški premier Aleksis Cipras znova poskrbel za razburjenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na petkovi seji vlade je namreč napovedal zakonodajo, s katero naj bi poskušali odpraviti posledice večletnega zategovanja pasu v državi.

Schäuble je sicer za Bild znova poudaril, da si ne želijo izstopa Grčije iz območja evra. "Grčiji nihče ni vsilil programa pomoči. Vse je torej v celoti odvisno od Aten," je dejal. Je pa Schäuble vendarle ubral tudi milejši ton rekoč, da je treba novi grški vladi zaupati, da bo uresničila potrebne ukrepe, vzpostavila učinkovito davčno upravo in na koncu izpolnila pogoje, ministrove besede povzema dpa. Novoizvoljeni vladi je potrebno dati čas, je še menil.

Pohvalne besede je Schäuble našel tudi za grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, za katerega je dejal, da se je do njega obnašal povsem korektno. Med ministroma obeh držav so namreč v minulih tednih potekale razprave, v katerih sta bila sogovornika precej različnih stališč glede reševanja grške krize.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste